Αρχική HomePageSlider Ένα «χωριό» αποκλειστικά για ενήλικες με αυτισμό

Ένα «χωριό» αποκλειστικά για ενήλικες με αυτισμό

από lady times

Η μεγάλη αγωνία των οικογενειών που έχουν ανάμεσά τους κάποιο μέλος με αυτισμό, είναι το πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων αυτών όταν ενηλικιωθούν κι όταν οι γονείς τους δεν θα υπάρχουν πλέον.

Διαβάστε επίσης: Η συγκλονιστική στιγμή που μια μαμά ανακαλύπτει αμέσως μετά τον τοκετό ότι το μωρό της έχει σύνδρομο Down

Δυστυχώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το φαινόμενο του αυτισμού βρίσκεται σ’ έξαρση. Ειδικότερα στις Η.Π.Α. ένα στα 88 παιδιά παρουσιάζει αυτισμό, ενώ το 1980 ήταν μόλις ένα στις 100.000.

Το 2005 μια οικογένεια ενός αυτιστικού παιδιού, αγωνιώντας για την τύχη του παιδιού τους σε περίπτωση που εκείνοι φύγουν από τη ζωή, ήρθαν σ’ επικοινωνία μ’ άλλες οικογένειες αυτιστικών παιδιών, ώστε να βρεθεί μια λύση για το μέλλον.

Κατόπιν, ήρθαν σ’ επαφή με πολιτικούς, ειδικούς κι επιστήμονες με εμπειρία και γνώσεις πάνω στον αυτισμό και δημιούργησαν το Sweetwater, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο «χωριό» στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., αποκλειστικά για ενήλικες με αυτισμό.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες και το κόστος του ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που ελαχιστοποιούν την περιττή αισθητηριακή διέγερση κι έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς όλης της χώρας πάνω στον αυτισμό. Το «χωριό» διαθέτει κουζίνα, κήπο, θερμοκήπιο, γυμναστήριο, πισίνα, τζακούζι, αίθουσα τέχνης και μουσικής, καθώς και χώρο πολλαπλών χρήσεων. Όλοι οι χώροι του είναι πολύ προσεχτικά οργανωμένοι και διακοσμημένοι ώστε να προσφέρουν άνεση στους κατοίκους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί χοροπηδώ: Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού

Έχει ήδη κατοικηθεί από τους πρώτους 16 ενήλικες, ηλικίας 18 ετών κι άνω. Το μηνιαίο κόστος για το κάθε άτομο είναι 493 ευρώ ενοίκιο και 1970 ευρώ κοινόχρηστα, οπότε το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 2.620 ευρώ. Από τους 16 κατοίκους, οι 5 ζουν εκεί με μειωμένο κόστος.

Η συγκεκριμένη κίνηση λειτούργησε ως κίνητρο για αναπαραγωγή του κι από άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με τον αυτισμό. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη δράση δε θα οριοθετηθεί στο χώρο των Η.Π.Α. και το «χωριό» της Καλιφόρνια, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση σ’ όλο τον κόσμο.


e-motions.gr

Διαβάστε επίσης: Μητέρα «κλικάρει» χωρίς ταμπού την πάθηση του παιδιού της

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο