Αρχική THE AGENDA Μπαλού , Γκαλού, Νταλού: Αλλάζει ώρα η θεατρική παράσταση για παιδιά από 7 Ιανουαρίου

Μπαλού , Γκαλού, Νταλού: Αλλάζει ώρα η θεατρική παράσταση για παιδιά από 7 Ιανουαρίου

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Μπαλού , Γκαλού, Νταλού: Αλλάζει ώρα η θεατρική παράσταση για παιδιά από 7 Ιανουαρίου

Το συμβολικό, γεμάτο νοήματα, παραμύθι της Έρης Ρίτσου από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, μετατρέπεται σε θεατρική παράσταση και παρουσιάζεται στους μικρούς μας φίλους υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (σκηνοθέτη της παράστασης ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, της παιδικής παράστασης ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, κ.α.).

Τρεις καλοί φίλοι,

ο ΜΠΑΛΟΥ ο παραπονιάρης ελεφαντάκος,

ο ΓΚΑΛΟΥ ο κλαψιάρης ιπποποταμάκος

και ο ΝΤΑΛΟΥ ο γκρινιάρης ρινοκεράκος,

ολίγον τι τεμπέληδες και οι τρεις, περνάνε την ώρα τους αραχτοί.

Δε σηκώνονται ούτε για να παίξουν με τους φίλους τους, ούτε για να βοηθήσουν τους γονείς τους με τις δουλειές του σπιτιού. Σηκώνονται μονάχα για να φάνε και, που και που, να κάνουν καμιά βουτιά στο ποτάμι.

«Ε, άμα πια! Ως εδώ και μη παρέκει!»

Αποφασίζουν, λοιπόν, να αλλάξουν τη βαρετή ζωή τους και ξεκινούν για ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Μέση του Πουθενά!

Στόχος τους; Να βρουν το Δέντρο που κρύβει τον πιο σημαντικό θησαυρό!

«Εν-δυο! Μπρος ολοταχώς!»

Τι τους επιφυλάσσει όμως αυτό το ταξίδι;

Τι δυσκολίες θα συναντήσουν;

Και τι θα μάθουν τελικά από αυτή τους την περιπέτεια;

Τρεις ταλαντούχες και γεμάτες ενέργεια ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας εξίσου τον λόγο, την παντομίμα, το χορό και το τραγούδι, ελευθερώνουν τη φαντασία των παιδιών φέρνοντας τα κοντά στις έννοιες της φιλίας, της συνεργασίας και της Αγάπης, τόσο προς την πλάση, όσο και προς τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σημείωμα σκηνοθέτη 

Η επαφή με το θέατρο είναι πολύ σημαντική για όλους και ειδικότερα για τα παιδιά. Όπως και άλλες μορφές τέχνης, έτσι και το θέατρο, αποτελεί μέρος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίληψη τους για τη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργώ με φίλους-συντελεστές παραστάσεις για παιδιά, θέλοντας να τους παρουσιάσω ιστορίες με πανανθρώπινα μηνύματα που θα αποτελέσουν εφόδια για τη μετέπειτα πορεία τους, συνειδητά και υποσυνείδητα. Διαβάζοντας το παραμύθι της Έρης Ρίτσου ένιωσα πάλι παιδί! Έκανα εικόνα αυτούς τους τρεις γλυκούς, παχουλούς, ήρωες (για την ακρίβεια θέλησα να τους αγκαλιάσω πολλές φορές διαβάζοντας το βιβλίο), τις συζητήσεις τους… τους τσακωμούς τους… την περιπέτειά τους… και την, πέρα από κάθε φόβο, φιλία τους κι ένιωσα την ανάγκη να τους συστήσω στους νεαρούς θεατές μέσω της τέχνης του θεάτρου. Της τέχνης που βρίσκει υπεραρκετά, μία όμορφη ιστορία και την, δίχως όρια, φαντασία!

Σημείωμα συγγραφέα 

Πριν από μερικά χρόνια είχα εκπλαγεί δυσάρεστα διαβάζοντας κάποιες στατιστικές που αναδείκνυαν τα Ελληνόπουλα ως τα πρώτα σε παχυσαρκία παιδιά στον κόσμο. Μετά το πρώτο σοκ, ζήτησα να μάθω περισσότερα για το θέμα και ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες που είδα να αναφέρονται ως αιτίες του φαινομένου, ήταν, πλην φυσικά της ακατάλληλης τροφής και η έλλειψη άσκησης εκ μέρους των παιδιών. Πραγματικά είναι γεγονός πως ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα τα παιδιά έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να κινηθούν, να παίξουν, να τρέξουν. Με την κρίση δε, όταν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστια, έχει μειωθεί σημαντικά και η δυνατότητα να συμμετέχουν τα παιδιά σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες ώρες στο σπίτι, περισσότερες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Και φυσικά η ακινησία αυτή επιτείνει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Είχα μόλις γράψει το παραμύθι «Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δε έτρωγε το φαγητό της» που έχει σαν θέμα την «αναφαγιά» των μικρών παιδιών και άρχισα αμέσως να γράφω το ΜΠΑΛΟΥ ΓΚΑΛΟΥ ΝΤΑΛΟΥ που έχει σαν θέμα το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την πολυφαγία. Και στις δυο περιπτώσεις ήθελα να περάσω με διασκεδαστικό τρόπο στα παιδιά το πόσο μεγάλη σημασία έχει για την υγεία μας αλλά και για τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, η σωστή διατροφή και πόσο σημαντική για τα παιδιά είναι η κίνηση και το παιχνίδι. Σημαντική για το σώμα, αλλά και για την ψυχική ισορροπία και φυσικά για την άσκηση της φαντασίας. Με μεγάλη χαρά έχω διαπιστώσει πως τα δυο αυτά βιβλιαράκια έχουν βοηθήσει πολύ τους δασκάλους στα σχολεία να μιλήσουν στα παιδιά για τα θέματα που θίγονται και με ακόμα μεγαλύτερη χαρά έχω γίνει μάρτυρας συζητήσεων για τη διατροφή ανάμεσα στα παιδιά με αφορμή αυτά τα δυο παραμύθια. Είναι λοιπόν μια ακόμα πηγή χαράς για μένα το γεγονός πως τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παραμύθι «Μπαλού, Γκαλού, Νταλού» και ως θεατρικό έργο και να διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο μαθαίνοντας. Τις ευχαριστίες μου στους συντελεστές της παράστασης που έκανε την θεατρική μεταφορά και τις ευχές μου σε όλους να απολαύσετε την παράσταση.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Έρη Ρίτσου

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Κοστούμια/Μάσκες: Πολυτίμη Μαχαίρα

Κατασκευή μασκών: Κατερίνα Θεοφανοπούλου

Κατασκευή κοστουμιών: Κατερίνα Οικονόμου

Πρωτότυπη μουσική: Λίνα Ζηνά

Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς

Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης

Promo video: Κώστας Γεραμπίνης

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παίζουν
Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Μαγδαληνή Παλιούρα, Αλεξία Στολιδάκη

ΙNFO

Από 7 Ιανουαρίου 2018 η παράσταση αλλάζει ώρα και θα παίζει στις 16:30 στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα (μετρό Κεραμικός)

Από 7 Ιανουαρίου 2018 αλλάζουμε ώρα και θα παίζουμε στις 16:30.

Παραστάσεις τις καθημερινές πρωινά για νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία (1η & 2α) κατόπιν συνεννόησης.

Η παράσταση μεταφέρεται και προσαρμόζεται σε κάθε χώρο και για κάθε είδους εκδήλωση (πάρτι, βαφτίσια, και άλλες εκδηλώσεις)

Ιδανικό για παιδιά από 3 εώς 7 ετών!

Διάρκεια: 50’ (μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι)

Τιμή εισιτηρίου: 8€ (5€ πολύτεκνοι)

Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου Αλκμήνη και ηλεκτρονικά μέσω https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-alkmini/mpalou-gkalou-ntalou/

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3428650 (θέατρο Αλκμήνη)

Υπεύθυνη επικοινωνίας για σχολεία, συλλόγους και ομάδες:

Άντζυ Νομικού

Τηλ.: 6932 258073

Μέιλ: angienomikou@gmail.com

Facebook page: balu galu dalu

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο