Αρχική ΥΓΕΙΑ Πονόλαιμος και αντιμετώπιση

Πονόλαιμος και αντιμετώπιση

από Έφη Κυριάκου

Όταν καταπίνετε νοιώθετε πως έχετε καρφιά στο λαιμό σας;

Δείτε ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για το πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος καθιστά επώδυνη την κατάποση και προκαλείται συνήθως από φλεγμονές των αμυγδαλών και του φάρυγγα. Οφείλεται τις περισσότερες φορές σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι πονόλαιμοι ΔΕΝ ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και απλως θα πρέπει να κάνετε υπομονή για «να κάνει τον κύκλο του», όπως λέμε.

Επίσης στην έναρξη κάθε κρυολογήματος πολλοί έχουν έναν ήπιο πονόλαιμο και τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν:

Γαργάρες

Στα φαρμακεία θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στοματικών διαλυμμάτων που έχουν:

αντιφλεγμονώδη δράση: θεραπεύουν τοπικά τις φλεγμονές , μειώνοντας το οίδημα και την ερυθρότητα

αναλγητική δράση: ανακουφίζουν από τον πόνο κατά την κατάποση

αναισθητική δράση: ανακουφίζουν τους φλεγμένοντες ιστούς

 

Υγρά

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Κρατά τις βλεννώδεις μεμβράνες υγρές και καλύτερα προετοιμασμένες να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες.Γενικά βοηθάει τον οργανισμό σας να επιτεθεί στα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να ενυδατώσετε και να καταπραΰνετε έναν ξηρό και επώδυνο λαιμό.

Να πίνετε ζεστά (και όχι καυτά) ροφήματα. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με μέλι ή λεμόνι είναι μια αγωγή που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. Το τσάι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο.

Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά που εκτιμάται ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά τη λοίμωξη.

Ακόμη και τα κρύα υγρά ή οι γρανίτες βοηθούν σε κάποιους πονόλαιμους.

 

Παστίλιες και σπρέι

Οι παστίλιες προκαλούν την επιπλέον παραγωγή σάλιου που συμβάλλει στην διατήρηση της ενυδάτωσης του λαιμού.

Στα φαρμακεία θα βρείτε μεγάλη ποικιλία απο παστίλιες που περιέχουν αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναισθητικές ουσίες. Οι παστίλιες αυτές, όχι μόνο θα ενυδατώσουν αλλά θα απαλύνουν τον ερεθισμό. Δεν θα πρέπει όμως να καταναλώνετε περισσότερες απο 5 φαρμακευτικές παστίλιες την ημέρα, γιατί μπορεί να διαταράξετε την ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλοτητάς. Ούτε θα πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών χωρίς διακοπή.

Θα βρείτε επίσης και πολλές παστίλες με φυτικά αντιβακτηριακά όπως παστίλιες με πρόπολη ή δίκταμο και μέλι, παστίλιες με εχινάτσεα, με γλυκίριζα που είναι εξίσου αποτελεσματικές και ασφαλής.

Τα αντίστοιχα σπρέι, έχουν παρόμοιες αντισηπτικές ιδιότητες και απαλύνουν προσωρινά από τον πόνο.

 Φάρμακα

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Έφη Κυριάκου, Φαρμακοποιός.

Έφη Κυριάκου

Ένα παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη , θα ανακουφίσει τον πόνο σε πρώτη φάση και θα απαλύνει μερικώς τον ερεθισμό του λαιμού.

Τα αντιβιοτικά συνήθως ΔΕΝ είναι καλή ιδέα και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι :

Για πονόλαιμο που η εξέταση για στρεπτόκοκκο ή η καλλιέργεια από το λαιμό είναι αρνητική δεν χρειάζεται αντιβίοση.

Για πονόλαιμο που οφείλεται σε λοιμώδη μονοπυρήνωση, συστήνεται ξεκούραση και αντιμετώπιση στο σπίτι.

Υποτροπιάζοντες ή επίμονοι πονόλαιμοι χωρίς βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες και απαιτούν αντιαλλεργική αντιμετώπιση.

Για πονόλαιμο που οφείλεται σε βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, συστήνεται η αντιβιοτική αντιμετώπιση ωστόσο κάποιες αμυγδαλίτιδες είναι ιογενείς και αποδράμουν χωρίς αντιμετώπιση.

Όταν χορηγούνται αντιβιοτικά, θα πρέπει να ολοκληρώνεται η αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, ακόμα και αφού έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβίωσης.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα πριν το φαγητό. Αυτός είναι ένας πανίσχυρος τρόπος για να προλάβετε τις περισσότερες λοιμώξεις του λαιμού. Μπορείτε να αποφύγετε κάποιους πονόλαιμους μειώνοντας την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι, αλλά συχνά τα άτομα αυτά είναι μεταδοτικά πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και έτσι αυτή η προσέγγιση είναι λιγότερο αποτελεσματική.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο