Αρχική HomePageSlider Τα σκοτεινά πρόσωπα της φιλίας

Τα σκοτεινά πρόσωπα της φιλίας

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Οι φιλίες είναι σίγουρα πολύ σημαντικές για τη ζωή μας αλλά όταν γίνονται δυσλειτουργικές και τοξικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία και η ευημερία μας, υπερισχύει της αξίας της φιλίας.

Οι φιλίες είναι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από μία πολυπλοκότητα που δεν μπορούν να γίνει εύκολα κατανοητή. Όλοι έχουμε φίλους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με συμπεριφορές που μοιάζουν με τις δικές μας, αλλά και κάποιες φορές με συμπεριφορές που μας ενοχλούν ή μας εκνευρίζουν. Σίγουρα οι σχέσεις δεν είναι ποτέ εύκολες στη διαχείρισή τους και συνεχώς δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

Παρ’ όλα αυτά, όταν το πρόβλημα επιδεινώνεται, οι φιλίες γίνονται έντονα δυσλειτουργικές και προκαλούν ψυχολογικό πόνο μεταξύ των προσώπων που αφήνουν έντονες πληγές. Οι φιλίες είναι σίγουρα πολύ σημαντικές για τη ζωή μας αλλά όταν παίρνουν μία πιο σκοτεινή μορφή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία και η ευημερία σας, υπερισχύει της αξίας της φιλίας. Η φροντίδα του εαυτού μας προηγείται πάντα από την φροντίδα του άλλου μέλους. Έτσι, αν κάποιος νιώθει την ανάγκη να απομακρυνθεί από τον φίλο για να προστατέψει τον εαυτό του, δεν θα πρέπει να το θεωρεί ούτε λάθος, ούτε απρεπές και κυρίως να μην ενοχοποιεί τον εαυτό του.

  1. Εγωκεντρικές φιλίες 

Οι δυσλειτουργικές φιλίες παίρνουν διαφορετική μορφή για κάθε άνθρωπο και κάθε σχέση, όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουν έναν φίλο που μας παίρνει τηλέφωνο ή θέλει να μας δει, μόνο όταν χρειάζεται κάτι από εμάς. Αυτοί οι «φίλοι» είναι εγωκεντρικοί, νοιάζονται μόνο για τις ανάγκες τους, αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων και με ποιον τρόπο η συμπεριφορά τους μπορεί να μας πληγώσει. Ίσως είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσετε από την αρχή επειδή ακριβώς οι προθέσεις τους δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.

Η αλήθεια αρχίζει να αποκαλύπτεται πολύ αργότερα, όταν εκείνοι συνεχίζουν να ζητούν χάρες, αλλά ξεχνούν ότι υπάρχετε όταν γίνει η δουλειά που θέλουν. Ο λόγος που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα αυτούς τους ανθρώπους, είναι διότι συνήθως φορούν ένα προσωπείο καλοσύνης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η καρδιά τους είναι αγνή και αθώα, κάτι που κρύβει τις αληθινές προθέσεις τους. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε αυτούς τους φίλους, δεν είναι να γίνετε σκληροί και να τους αντιμετωπίσετε, αλλά να τους κάνετε να καταλάβουν τι έκαναν λάθος.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να το κάνουν με πρόθεση, αλλά ορισμένοι άλλοι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι πληγώνουν το φίλο τους. Ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε με το να τους λέτε τι έκαναν λάθος και πώς σας έχουν επηρεάσει οι πράξεις τους. Εξηγείστε τους τι αισθάνεστε. Αν συνειδητοποιήσουν ότι ήταν εγωιστές και είναι πρόθυμοι να γίνουν καλύτεροι φίλοι, τότε αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αν υπερασπιστούν τους εαυτούς τους λέγοντας ότι δεν έκαναν τίποτα λάθος, τότε είναι απολύτως λογικό να τερματίσετε τη φιλία μαζί τους, ειδικά όταν ο φίλος σας, σάς κάνει να αισθάνεστε σαν εμπόρευμα που χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο.

  1. Είναι κτητικοί

Μια άλλη πολύ επικίνδυνη πλευρά της φιλίας, είναι όταν κάποιος γίνεται πολύ κτητικός με εσάς, αποκλείοντας σας από το να συναντήσετε ή να γνωρίσετε άλλους φίλους. Σας πνίγουν λοιπόν μέσα στη σχέση, λέγοντας πράγματα όπως ότι εσείς ανήκετε μόνο σε αυτούς, σχεδόν σαν να σας έχουν ιδιοκτησία τους. Όταν σας βλέπουν κοντά με κάποιο άλλο άτομο, αυτό τους προκαλεί ζήλια, θυμό και ενόχληση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μοναχικοί τον περισσότερο χρόνο και είστε ίσως ο μόνος άνθρωπος που τους δίνει την προσοχή που επιθυμούν και, ως εκ τούτου, όταν δίνετε αυτή την προσοχή σε έναν άλλο φίλο, το άτομο αυτό γίνεται κτητικό. Αυτοί οι τύποι φιλίας μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι με την πάροδο του χρόνου, διότι ενδέχεται να γίνουν υβριστικοί απέναντί σας αν αρνηθείτε να τους ακούσετε.

Πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση;
Η μόνη άμεση λύση σε αυτήν την κατάσταση είναι να μείνετε μακριά από τον φίλο σας για λίγο, αναγκάζοντάς τον να μην εξαρτάται από την παρουσία σας. Προσπαθήστε να μην απαντήσετε στις κλήσεις και τα μηνύματά του. Όταν σας ρωτήσει γιατί τον αποφεύγετε, τότε μπορείτε να του εξηγήσετε ότι νιώθετε ασφυξία και σας στερεί την επιθυμία να επιλέξετε εσείς με ποιους θέλετε να είστε φίλοι. Κάποιοι μπορεί να σας καταλάβουν και κάποιοι ίσως όχι, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση και το χαρακτήρα τους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτοί οι τύποι φίλων συνήθως φοβούνται ότι θα σας χάσουν και θα ενεργήσουν με κτητικό τρόπο. Αν τους καθησυχάζετε ότι δεν θα σας χάσουν, μπορεί να τους βοηθήσετε να αισθανθούν ασφαλείς για τη φιλία σας και ταυτόχρονα να αισθάνεστε λιγότερο ελεγχόμενοι από αυτούς. Ωστόσο, αν συνεχίσουν την κτητική τους συμπεριφορά, ο τερματισμός της σχέσης είναι η καλύτερη επιλογή αντί να υποφέρετε από κάποιον που δεν έχει το δικαίωμα να ελέγχει με ποιον μιλάτε ή βγαίνετε.

  1. Δεν νοιάζονται για τα συναισθήματά σας

Οι φίλοι δεν είναι μόνο άνθρωποι που κάνουν καλές πράξεις για εσάς, αλλά και εκείνοι που επισημαίνουν τις ατέλειές σας, ώστε να μπορέσετε να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι φίλοι που είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, υπερβολικά ειλικρινείς μαζί σας, οι οποίοι καταλήγουν να σας κάνουν κακό αντί να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Δεν έχουν έναν καλό τρόπο να σχολιάζουν τις ατέλειές ή τα λάθη σας και, αντί να σας βοηθήσουν μέσω αυτών, το χρησιμοποιούν ως μέσο για να επικρίνουν πολλές πτυχές της ζωής σας.

Οι φίλοι πρέπει να διατηρούν ένα ορισμένο επίπεδο απόστασης μεταξύ τους, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο ξεπερνά τα όρια που θέτει η φιλία σας και αυτό που κάνει τελικά είναι να μιλάει πάντα αρνητικά για οτιδήποτε κάνετε.

Μακροπρόθεσμα, αυτή η φιλία αναπόφευκτα μετατρέπεται σε δυσλειτουργική επειδή προκαλεί σε εσάς χαμηλή αυτοεκτίμηση και σας κάνει να νιώθετε άχρηστοι.

Πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση;
Προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκουμε στη ζωή μας, πρέπει να έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση και να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αυτός ο φίλος σας όμως ουσιαστικά το καταστρέφει αυτό, κάνοντάς σας να αισθάνεστε μικρός καθώς αναφέρεται συνεχώς στις αρνητικές σας πτυχές. Τέτοιες φιλίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, για μεγάλο διάστημα καθώς θα επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και τις θετικές πτυχές της ζωής σας. Η καλύτερη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα είναι η επικοινωνία και, ως εκ τούτου, όταν μιλήσετε για τον τρόπο που σας μεταχειρίζονται και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σας, θα διαπιστώστε μία μεγάλη διαφορά στην άμβλυνση των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσά σας.

Οι δυσλειτουργικές φιλίες όπως αυτές, δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, αλλά περιλαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο κατανόησης και προσαρμογής μεταξύ τους. Ορισμένες φιλίες μπορεί να βελτιωθούν, κάποιες άλλες ίσως όχι, αλλά αξίζει πάντα να τους δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθούν. Ωστόσο, αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, η καλύτερη λύση είναι να τελειώσετε τη σχέση και να προχωρήσετε μπροστά.

psych2go.net

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο