Αρχική HomePageSlider Τελικά ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ ότι νομίζουμε!

Τελικά ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ ότι νομίζουμε!

από lady times

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου έχουν αντίκτυπο στα ποσοστά επιβιωσιμότητας ασθενών με καρκίνο, επισημαίνει νέα έρευνα, ενώ άλλη έρευνα συνδέει την μερική στέρηση ύπνου με την βιολογική γήρανση ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας…

Η μικρή διάρκεια ύπνου και το συχνό ροχαλητό πριν την διάγνωση καρκίνου σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής καρκινοπαθών, ειδικά σε γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν ειδικοί επιδημιολόγοι σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Sleep κατά το πρόσφατο συνέδριο SLEEP 2015 στο Σηάτλ. «Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για την επιβιωσιμότητα ασθενών με καρκίνο του μαστού, ιδίως για τις γυναίκες που ροχαλίζουν» λέει η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Amanda Phipps, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο University of Washington και μέλος του Fred Hutchinson Cancer Research Center, τονίζοντας πως οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν βελτιώσουν τις συνήθειες του ύπνου τους.

Όμως ο ύπνος έχει και άλλες επιπτώσεις, δείχνει μια άλλη έρευνα. Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα, μια νύχτα μερικής στέρησης ύπνου αρκεί για να προκαλέσει βιολογική γήρανση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς ενεργοποιεί πρότυπα γονιδιακής έκφρασης σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος (PBMCs) αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία των κυττάρων στον πανδαμάτορα χρόνο. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Judith Carroll, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών στο UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες «τα δεδομένα που έχουμε υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μια νύχτα δίχως αρκετό ύπνο ενεργοποιεί σημαντικές βιολογικές οδούς που προωθούν την γήρανση». Προφανώς, η έκφραση «ύπνος ομορφιάς» (beauty sleep) αποκτά πλέον… άλλη διάσταση.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο