Αρχική HomePageSlider «Υγιεινά» προϊόντα που σας κάνουν κακό

«Υγιεινά» προϊόντα που σας κάνουν κακό

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Mε νέα κατευθυντήρια γραμμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει σε ενήλικες και παιδιά την μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης κατά λιγότερο από 10% από την συνολική πρόσληψη ενέργειας.

Οι καραμέλες, τα ντόνατς, η σόδα και τα ψημένα προϊόντα είναι κύριες πηγές πρόσθετης ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει με το σιρόπι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ή την επεξεργασία κάποιων τροφίμων. Θα εκπλαγείτε με το πόσες γλυκαντικές ουσίες περιέχουν τα αγαπημένα σας σνακ και οι τροφές που καταναλώνετε για πρωινό.

Διαβάστε επίσης: Τι να τρως για να παίρνεις πρωτεϊνη αν θέλεις να κόψεις το κρέας

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε. Σε ένα γραμμάριο περιέχονται τέσσερεις θερμίδες, αν λοιπόν ένα προϊόν έχει 15 γρ. ζάχαρης σε κάθε μερίδα, αυτό σημαίνει πως θα προσλάβετε 60 θερμίδες από την ζάχαρη και μόνο.

Το πρόβλημα είναι πως πολλά άτομα καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερο από το κανονικό προϊόντα που λογίζονται ως «υγιεινά» αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης.
Δείτε την λίστα που ακολουθεί με τα σημαντικότερα από αυτά:

Ενεργειακές μπάρες και μπάρες από γκρανόλα: Μικρές ποσότητες από αυτές τις μπάρες είναι σε θέση να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σας. Οι περισσότερες μπάρες περιέχουν 10 γρ. ζάχαρης, γι΄ τον λόγο αυτό προτιμήστε κάποιο άλλο σνακ όταν χρειάζεστε άμεσα ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Τρικ υγείας για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης!

Δημητριακά: Ομάδες εργασίας εξέτασαν 84 είδη δημητριακών και βρήκαν πως τα 54 από αυτά είχαν ποσοστό ζάχαρης 24%-26% κατά βάρος. Επίσης πολλά από αυτά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Χυμός πορτοκαλιού: Tα φρέσκα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές χάνονται στην υγρή τους μορφή, ενώ η ζάχαρη ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα.

Γιαούρτι με άρωμα:
 Aν θέλετε να φάτε γιαούρτι και φρούτα καλύτερα να τα αγοράσετε ξεχωριστά και να τα ανακατέψετε σε ένα μπολ. Τα γιαούρτια με διάφορες γεύσεις είναι συχνά εμπλουτισμένα με αρκετή ζάχαρη.

Kατεψυγμένες βάφλες: Μερικές από αυτές περιέχουν 17 γρ. ζάχαρης, συνεπώς δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα γρήγορο πρωινό.

runnfun.gr

Διαβάστε επίσης: «Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος?»

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο