Αρχική HomePageSlider «Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος?»

«Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος?»

από lady times

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως κάποια τρόφιμα έχουν «λιποδιαλυτική δράση».

Γράφει η Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος 

Σίγουρα είτε στο διαδίκτυο είτε στη τηλεόραση είτε από κάποιο φίλο-γνωστό έχουμε δει διάφορα τρόφιμα ή συνταγές οι οποίες λέγεται πως έχουν «λιποδιαλυτική» δράση. Αρχικά να δούμε όμως τι είναι τα λίπη, είναι μια ανομοιογενής κατηγορία ενώσεων που ταξινομούνται στην ίδια κατηγορία λόγω ορισμένων κοινών χαρακτηριστικών που έχουν, το κυριότερο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως διαλύονται σε οργανικούς διαλύτες και όχι στο νερό. Αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Για να χάσουμε 1 κιλό λίπους χρειάζονται γύρω στις 7.500kcal. Ο μεταβολισμός του λίπους αλλά και των υπόλοιπων μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) είναι μια σειρά από πολύπλοκες διαδικασίες και χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας, άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο απλό ή κάτι το οποίο μπορεί με ένα και μόνο τρόφιμο να επιτευχθεί, το λίπος δεν «λιώνει» τόσο εύκολα στον οργανισμό μας.

Ακόμη πολλές φορές συγχέονται ορισμοί μεταξύ τους, για παράδειγμα αν ένα τρόφιμο έχει διουρητική δράση αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να συμβάλλει έτσι ώστε να «κάψει» το λίπος στο σώμα μας. Επίσης, υπάρχουν όντως κάποια τρόφιμα που προκαλούν μια μικρή παροδική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μας (δηλαδή των θερμίδων που καίει το σώμα μας), κάτι το οποίο φυσικά και από μόνο του δεν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους στο σώμα μας.

Ας δούμε κάποια τρόφιμα στα οποία κατά καιρούς τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «λιποδιαλυτικού» τροφίμου.

Πορτοκάλι, grapefruit, κίτρο και γενικότερα εσπεριδοειδή: Είναι φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, εφόσον καταναλώνονται στην εποχή τους. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες όσο αφορά τα εσπεριδοειδή και τη σχέση τους με τη μείωση του λίπους χωρίς βέβαια να έχει εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Μια έρευνα που έγινε το 2011 από τον Heidi Silver έδειξε πως η κατανάλωση grapefruit συγκεκριμένα πριν το πρωινό συμβάλλει στη μείωση του βάρους γύρω στο 7% σε 12 εβδομάδες, όμως πέρα από τη κατανάλωση grapefruit στη συγκεκριμένη μελέτη είχαμε και θερμιδικό περιορισμό 20-30% στη διατροφή των εξεταζόμενων με βάση τις προηγούμενες διατροφικές συνήθειές τους. Άρα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως η κατανάλωση εσπεριδοείδων συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους.

Πράσινο τσάι: Ένα απο τα αφεψήματα που του προσδίδουν τις περισσότερες ιδιότητες ως «λιποδιαλυτικό» βρίσκεται μέσα σε κάθε συνταγή, σε φαγητό ή ως σκέτο αφέψημα. Το πράσινο τσάϊ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, κατεχίνες και καφεϊνη. Είναι λοιπόν διουρητικό ενώ λόγω καφεϊνης φαίνεται να αυξάνει σε μικρό βαθμό παροδικά το μεταβολισμό μας σε ποσοστό περίπου 3%. Επίσης υπάρχει και ένας μικρός αριθμός μελετών που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στη μείωση του βάρους του σώματος (όχι σωματικού λίπους) κατα μέσο όρο γυρω στα 200 γραμμάρια, ωστόσο τα αποτελέσματα τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Επομένως καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούμε να εξάγουμε κάνενα ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε σχέση με τη μείωση του σωματικού λίπους.

Πράσινος καφές: Είναι ουσιαστικά οι κόκκοι καφέ πριν καβουρδιστούν. Περιέχει αντιοξειδωτικά, καφεϊνη και χλωρογενικό οξύ. Το χλωρογενικό οξύ είναι ουσιαστικά το συστατικό εκείνο στο οποίο προσδίδωνται και οι περισσότερες ιδιότητες ως προς τη μείωση του λίπους κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επίσης και εδώ όπως και στη περίπτωση του πράσινου τσαγιού λόγω καφεϊνης έχει διουρητική δράση και η καφεϊνη αυξάνει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό μας χωρίς βεβαια αυτο να συνδέεται με τη μείωση του λίπους του σώματος.

Γιαούρτι: Είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου ενώ παράλληλα είναι ένα τρόφιμο το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προβιοτικά. Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ ή ως πρωινό ή βραδινό γεύμα. Φαίνεται από κάποιες μελέτες ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών γενικότερα σε υποθερμιδικές ή ισοθερμιδικές δίαιτες συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση του βάρους μας παράλληλα όμως σε αυτές τις μελέτες παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι που εξετάστηκαν είχαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και ακολουθούσαν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Όμως δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι το γιαούρτι από μόνο του μπορεί να μειώσει το λίπος του σώματός μας.

Καυτερές πιπεριές: Γενικότερα υπάρχει η άποψη πως τα καυτερά τρόφιμα βοηθούν και στη καύση του λίπους κάτι το οποίο φυσικά και δεν έχει αποδειχθεί. Το βασικό συστατικό το οποίο έχουν οι καυτερές πιπεριές είναι η καψαϊκινή  η οποία τους προσδίδει το άρωμα και τη καυτερή γεύση τους. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κρέμες αναλγητικές για τη μείωση του πόνου. Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι συμβάλει στη μείωση του λίπους, η ιδιότητά της είναι να αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό μας σε μικρό ποσοστό. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη κατανάλωση της καυτερής πιπεριάς ειδικά σε μεγάλες ποσότητες καθώς ενδέχεται να μας προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που υποφέρουν από αιμορροΐδες ή έχουν προβλήματα με τα νεφρά τους.

Ως συμπέρασμα καταλήγουμε στο εξής: είναι πολύ δύσκολο να συσχετισθεί ένα συγκεκριμένο τρόφιμο με τη μείωση του λίπους στο σώμα μας, άρα δεν μπορούμε πως ένα τρόφιμο από μόνο του πέραν των ευεργετικών ιδιοτήτων που μπορεί να έχει στο οργανισμό, μπορεί να «κάψει» το λίπος στο σώμα μας. Όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων χωρίς να αποκλείουμε τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες, ενώ συστήνεται η κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο. Ακόμη πολύ σημαντική είναι η συμβολή της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του βάρους και στη διατήρηση της καλής υγείας. Επίσης καλό θα ήταν να εστιάσουμε στην απόκτηση νέων και πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών οι οποίες θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής και όχι να τις ακολουθούμε παροδικά στη προσπάθεια απώλειας βάρους μας.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο