Αρχική WELL BEINGFITNESS Άσκηση και Τρίτη ηλικία

Άσκηση και Τρίτη ηλικία

από lady times

Καθημερινά, βλέπω στο γυμναστήριο μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που ασκούνται τακτικά και με συνέπεια. Η αλήθεια είναι πως αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα και με παρακινεί προσωπικά να πείσω και δικούς μου συγγενείς ή γνωστούς τρίτης ηλικίας, να ξεκινήσουν κάτι αντίστοιχο. Δυστυχώς, η ανταπόκριση που βλέπω δεν είναι μεγάλη κι έτσι αποφάσισα να αναφέρω τα οφέλη της άσκησης σ’ αυτές τις ηλικίες, διότι εάν υπάρχει όρεξη, υπάρχουν και πολλοί τρόποι εκγύμνασης! Ας ξεκινήσω με τις αιτίες που ακούω σαν δικαιολογία για να μην ξεκινήσει κάποιος την άσκηση και θα τις αποκαλέσω «μύθους».


Μύθος 1 – Πρέπει να είσαι υγιής για να ασκηθείς

Πολλοί ηλικιωμένοι αντιστέκονται στην συμμετοχή σε άσκηση καθώς λανθασμένα πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υγιείς για να ασκηθούν. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για μια τεράστια πλειοψηφία ηλικιωμένων και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και νόσους.


Μύθος 2- Είμαι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσω άσκηση

Πολλοί ηλικιωμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων ηλικίας ακόμη και 90 ή 100 ετών. Οι γυμναστές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αντίληψης ότι η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην δραστηριότητα.


Μύθος 3- Χρειάζεσαι ειδικά ρούχα και εξοπλισμό

Κανένας ειδικός ρουχισμός ή εξοπλισμός δεν απαιτείται. Ασφαλής και αποτελεσματική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί φορώντας άνετα παπούτσια και χαλαρά καθημερινά ρούχα.


Μύθος 4 – Χωρίς πόνο δεν υπάρχει όφελος

Πολλοί ηλικιωμένοι έμαθαν ότι η άσκηση έπρεπε να είναι υψηλής έντασης για να είναι ωφέλιμη. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι η φυσική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι επίπονη ή εξαντλητική για να παρέχει σημαντικές ωφέλειες στην υγεία.


Μύθος 5- Δεν προλαβαίνω να ασκηθώ

Λίγοι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται ότι η άσκηση δεν είναι ανάγκη να διαρκεί ατελείωτες ώρες μέσα στο γυμναστήριο. Με σωστή και προσαρμοσμένη γυμναστική, 30’ τη μέρα είναι αρκετά.

Ας περάσουμε τώρα στα οφέλη της άσκησης γενικότερα στη τρίτη ηλικία και πως η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στις συχνότερες παθήσεις αυτών των ηλικιών.


Τα οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις και της αερόβιας άσκησης (γενικά και ψυχολογικά):

Βοηθούν το νευρομυϊκό σύστημα και τη δύναμη. Παρατηρείται βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της πρόσφατης μνήμης.

Ωφελεί επίσης στην ενίσχυση των μυών στάσης & την ισορροπία, στη διατήρηση της εγκεφαλικής ροής αίματος, μειώνοντας την πίεση του, μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων του (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια), εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων.

Επίσης παρατηρείται μείωση του άγχους και του στρες, ανεβασμένη κατάσταση διάθεσης, γενική ευεξία και ωφέλειες στον κινητικό έλεγχο και την απόδοση. Βελτιωμένη στάση απέναντι στη ζωή!

Αυξημένη αυτό-εμπιστοσύνη και έλεγχος στη ζωή, βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, πιο υγιή αυτό-εικόνα και αυτό-εκτίμηση και αυξημένη ενέργεια.


Οφέλη της άσκησης στο Καρδιαγγειακό:

  • Βελτίωση αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση στεφανιαίου κινδύνου
  • Βελτίωση συμπτωμάτων συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
  • Μείωση των νοσοκομειακών εισαγωγών/νοσηλειών εξ αυτής


Οφέλη στην Οστεοπόρωση:

  • Ελάττωση της απώλειας της οστικής πυκνότητας
  • Ελάττωση καταγμάτων ισχίου και σπονδύλων
  • Ελάττωση του κινδύνου πτώσεων


Οφέλη στην Οστεοαρθρίτιδα:

  • Βελτίωση λειτουργικότητας


Οφέλη στην Ελάττωση πόνου Νεοπλασίες:

  • Δυνητική ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνων, μαστού, προστάτη, μείωση του αισθήματος κόπωσης των καρκινοπαθών
  • Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
  • Βελτιωμένη αισθητήρια και κινητική απόδοση

Όπως είδαμε, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος την άσκηση, αφού μόνο θετικά έχουν να προσκομίσουν! Το μόνο που έμεινε είναι να βάλετε τα χαλαρά σας ρούχα, να επισκεφθείτε ένα από τα γυμναστήρια της Alterlife και «Trust your trainer»!


Θανάσης Χρυσακόπουλος

Functional Trainer

Alterlife Boutique Μαρούσι

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο