Αρχική Editorial Ένα ξεκίνημα γένους…θηλυκού

Ένα ξεκίνημα γένους…θηλυκού

από Λυγερή Ζωχιού

Ένα το περισσότερο που πρέπει να “κρατάμε”

Όταν τριγύρω όλα δείχνουν πως ελπίδα δεν υπάρχει πουθενά…

Μονάχα μέσα μας. Λ.Ζ

 

Αν κάποιος σε επιλέξει για συνοδοιπόρο του σε μια συνεργασία, αυτό είναι μια ξέχωρη στιγμή, όπως και να’χει.

Όταν εκεί όμως υπάρχει κι ένα όραμα κοινό να μοιραστείτε, τότε αυτό άλλοι το λένε τύχη, μα εγώ διαλέγω να το πω ευλογία.

Γιατί είναι σπάνιο πολύ και δίνει στην ψυχή την ευκαιρία να ξεδιπλωθεί και να πετάξει.

Δύσκολοι οι καιροί που έτυχε να ζούμε και ένα site για την σύγχρονη γυναίκα δεν είναι κι εύκολη δουλειά.

Λέξεις όπως η ύφεση, η κρίση, η ανεργία αφήνονται και καθημερινά, εδώ και κάποια χρόνια, μπαίνουνε στην ζωή μας με το ‘έτσι θέλω’ δίχως να μας πολυρωτήσουν.

Και η γυναίκα καλείται, για άλλη μια φορά –συνηθισμένη όπως είναι μεσ’ τα χρόνια- να σταθεί όρθια, να κατανοήσει, να συμπαρασταθεί, να συμμαζέψει μα και να προοδεύσει. Γιατί όχι;

Καλείται λοιπόν – σε πείσμα των καιρών και των στατιστικών – να διαλέξει τα Ναι της και τα Όχι της και με αυτά να στρώσει το δικό της δρόμο και να πορευτεί.

Ας πει αυτή η γυναίκα, όχι στην απάθεια των καιρών και την αδιαφορία, όχι και στην κατήφεια, την θυματοποίηση, την απομόνωση, την άνευ όρων παράδοσή της.

Ας πει ένα μεγάλο ναι στην σκέψη πού ’ναι θετική, την προσπάθεια και την συμμετοχή, την ενημέρωση, την δίκαιη διεκδίκηση, την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπειά της

Ένα μεγάλο Ναι, στην γυναίκα αυτή που ψάχνοντας μέσα της δεν θα διακρίνει τίποτα άλλο παρά δύναμη και αισιοδοξία, που θα φορέσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, το πιο όμορφο χαμόγελό της και θα βγει εκεί έξω ν’ αντιπαλέψει την καθημερινότητά της, που θα διεκδικήσει το αυτονόητο όσο κι αν στους καιρούς μας έχει γίνει ένα άπιαστο ζητούμενο.

Και τότε σίγουρα η ζωή της –γυναίκα άλλωστε κι αυτή- κάτι καλό ή και καλύτερο γι’ αυτήνε θα γεννήσει.

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη ή άνεργη, υψηλά ιστάμενο στέλεχος ή απλή εργάτρια, πετυχημένη επιστήμων ή με λιγότερα μορφωτικά προσόντα, η σύγχρονη γυναίκα δεν οφείλει να αισθάνεται, ούτε να είναι Superwoman.

Οφείλει να έχει αυτοεκτίμηση να πιστεύει στις ικανότητές της και να συνοδοιπορεί με τον άνδρα στον δρόμο της ζωής.

Αλλά κι απ’ την μεριά της κάποιες στιγμές να μην ξεχνάει πως για κάθε γυναίκα, κάθε ξεκίνημα οφείλει, αλλά και θα’πρεπε, πρώτα απ’ όλα, να’ναι γένους …θηλυκού.

ΛΥΓΕΡΗ ΖΩΧΙΟΥ

(Κοινωνιολόγος- Καθηγήτρια Αγγλικών)

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο