Αρχική HomePageSlider Αγάπη και Φόβος – Εκεί όπου η καρδιά βρίσκει το ρυθμό της χαράς

Αγάπη και Φόβος – Εκεί όπου η καρδιά βρίσκει το ρυθμό της χαράς

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Η αγάπη και ο φόβος είναι δύο κινητήριες δυνάμεις.

Η μία πιέζει την άλλη. Εάν φοράμε «φοβικά γυαλιά» είναι εύκολο να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του φόβου. Μπορεί να συνδέσουμε κάτι που βρίσκεται στο παρόν με μια παλιότερη, επώδυνη εμπειρία ή κάποια ξεπερασμένη πεποίθηση.

Εάν αφήσετε το φόβο να υπερισχύσει, επιτίθεται στη χαρά και τη διώχνει.Ο Maslow υποστήριξε ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή έχουμε δύο εναλλακτικές: να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την ανάπτυξη (θα προσθέσω την καινοτομία και τη δημιουργικότητα) ή να κάνουμε ένα βήμα πίσω οπισθοχωρώντας στην ασφάλεια. Η ανάπτυξη και η πρόοδος σε όλους τους τομείς της ζωής μας, μπορούν να βγουν μέσα απ’ τον πόνο και τη σύγκρουση αντιφατικών συναισθημάτων, αξιών, επιλογών…Ο φόβος της αποτυχίας καθηλώνει. Ούτε τα χρήματα, ούτε η δόξα, ούτε… ούτε…δημιουργούν την αίσθηση της ευτυχίας. Οι άμυνες και οι μάσκες είναι μία «δυσφορική φυλακή».

Η χαρά είναι συνώνυμη της αγάπης και είναι ανθεκτική και ισχυρή. Είναι μία συμπεριφορά της καρδιάς. Εκεί όπου η καρδιά σου χαίρεται είναι ο δικός σου «βιότοπος» της αγάπης. Εκεί υπάρχουν οι ευνοϊκές συνθήκες για να γυμνάσεις το μυ της καρδιάς σου να μάθει να διώχνει το φόβο, τον εγωισμό…την «πανοπλία». Η αγάπη είναι η υπέρτατη αρετή. Πώς θα ένιωθες αν έκανες την επιλογή σου από μια θέση αγάπης, αντί από μία θέση φόβου; Το μόνο ασφαλές μονοπάτι είναι αυτό της καρδιάς όταν χτυπάει χαρούμενα! Η πραγματική αγάπη σε κάνει χαρούμενο και ελεύθερο, χωρίς «αγκυλώσεις». Αφήνει τον πραγματικό εαυτό σου να αναδυθεί.

Μαρία Φραγκονικολάκη

 Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης ( Σ.ΚΕ.Ψ.Υ) (skepsy.com)

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο