Αρχική FOOD LOVER Γαλοπούλα ζουμερή με υπέροχη γέμιση

Γαλοπούλα ζουμερή με υπέροχη γέμιση

από Ανδρέας Σταματόπουλος
Λαχταριστή, ζουμερή και πεντανόστιμη γαλοπούλα με μια εξαιρετική γέμιση που σίγουρα θα κλέψει τη παράσταση στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια εγγυημένη συνταγή (από εδώ) που θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη ότι το κρέας της γαλοπούλας είναι στενό και άγευστο. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής και γευτείτε τη πιο νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα που φάγατε ποτέ. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής
Για τη γαλοπούλα:

  • 1 μεγάλη γαλοπούλα, αποψυγμένη πλήρως
  • 1 πακέτο μπέικον
  • 40 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • αλουμινόχαρτο

Για τη γέμιση:

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. χροντροτριμμένη στο μούλτι, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα, σε κομμάτια
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανός
  • 30 γρ. κουκουνάρια
  • αλάτι πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ζεστό νερό ή κύβο κότας ή ζωμό από τα λαχανικά που έχετε βράσει για συνοδευτικά
Εκτέλεση συνταγής
  1. Για τη γαλοπούλα: Βγάζετε από το ψυγείο τη γαλοπούλα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη μαγειρέψετε ή από το προηγούμενο βράδυ για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά για να πετύχετε το ζητούμενο, δηλαδή μια ζουμερή γαλοπούλα. Τη σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας απ’ έξω και μέσα στις κοιλότητες της κοιλιάς και του λαιμού που θα μπει η γέμιση και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τη γέμιση: Τη γέμιση μπορείτε να τη κάνετε από τη προηγούμενη ημέρα. Μουλιάζετε τη τριμμένη ξερή ψίχα ψωμιού, μέσα σε μεγάλο μπολ, σε λίγο ζεστό νερό ή γάλα μέχρι να υγρανθεί και την ανακατεύετε καλά. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε, σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για 4 λ ή μέχρι να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτετε στο τηγάνι τα κάστανα, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ , ρίχνετε και τα βερίκοκα και σοτάρετε για άλλα 2 λ. Τα αποσύρετε όλα από το τηγάνι και τα ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη βρεγμένη ψίχα. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι σοτάρετε το κουκουνάρι για 2 λ ή μέχρι να ροδίσει και το προσθέτετε και αυτό στο υπόλοιπο μείγμα μαζί με το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά τη γέμιση.
  4. Ετοιμασία γαλοπούλας: Προθερμαίνετε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του 250-300 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σας. Γεμίζετε τη κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση, αφήνοντας κάποιο περιθώριο, και κλείνετε το δέρμα με οδοντογλυφίδες.
  5. Απλώνετε στο πάγκο εργασίας σας δύο μεγάλα (80 πόντους περίπου) κομμάτια αλουμινόχαρτο, ώστε να είναι παράλληλα μεταξύ τους. Τα ενώνετε στις άκρες τους να σφραγιστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τόσο πλάτος ώστε να υπερκαλύψουν όλο το πτηνό οριζόντια. Κάνετε το ίδιο με άλλα δύο αλουμινόχαρτα, ίδιου μήκους, τα οποία τα τοποθετείτε κάθετα, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Βάζετε τα αλουμινόχαρτα μέσα στο ταψί ώστε να πάρουν το σχήμα του, με τις άκρες να περισσεύουν από όλες τις πλευρές. [*]
  6. Στο κέντρο του ταψιού, πάνω απ’ τα σφραγισμένα μεταξύ τους αλουμινόχαρτα, βάζετε τη γαλοπούλα με την πλάτη. Τη βουτυρώνετε καλά παντού, με ιδιαίτερη προσοχή στα μπούτια και την αλατοπιπερώνετε. Απλώνετε τις φέτες του μπέικον πάνω απ’ το στήθος ώστε να το σκεπάσουν καλά όλο. Προσθέτετε λίγες φέτες μπέικον και πάνω στα μπούτια.
  7. Φέρνετε το αλουμινόχαρτο  που περισσεύει μπροστά σας μαζί με το απέναντί του και τα ενώνετε καλά στην κορυφή, σιγουρεύοντας ότι έχετε αφήσει περιθώριο ανάμεσα σ’ αυτά και το στήθος της γαλοπούλας, να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο στο στήθος της γαλοπούλας για να κυκλοφορεί ο αέρας. Επαναλαμβάνετε την αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δυο φύλλα που τα ενώνετε με τον ίδιο τρόπο από πάνω, φροντίζοντας να “σφραγιστεί” καλά ο κλωβός αλουμινόχαρτου. [*]
  8. Βάζετε, με γρήγορες κινήσεις, τη γαλοπούλα στο προθερμασμένο φούρνο, κλείνετε γρήγορα τη πόρτα του φούρνου και τη ψήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και αφήνετε τη γαλοπούλα σας να ψηθεί για 3 ώρες χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο. (Ο χρόνος των 3 ωρών ισχύει αν έχετε μια μεγάλη γαλοπούλα. Αν είναι μικρή, όταν φτάσει τους 70-75 βαθμούς, ανεξάρτητα αν είναι πριν τις 3 ώρες, προχωράτε στο επόμενο στάδιο).
  9. Στις 3 ώρες, βγάζετε το ταψί απ’ το φούρνο, κλείνετε τη πόρτα του, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από τη γαλοπούλα (που κρατάτε για αργότερα) και πετάτε το μπέικον. Τη ξαναβάζετε στο φούρνο, να ψηθεί για άλλα 30 λ, για να ροδίσει η πέτσα της και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο εσωτερικά. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε πάνω στο αλουμινόχαρτο σε ξύλο κοπής ή σχάρα για 30 λ πριν τη σερβίρετε για να έχετε ζουμερό και μαλακό κρέας. (Μη τη κόψετε κατευθείαν με το που θα βγει απ’ τον φούρνο, θα έχετε μεγάλη απώλεια των χυμών της).
  10. Για τη σάλτσα: Ακουμπάτε το ταψί που ψήσατε τη γαλοπούλα πάνω σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Ανακατεύετε με σύρμα τα υγρά που έχει βγάλει η γαλοπούλα, φροντίζοντας να ξεκολλήσετε και όσα απομεινάρια έχουν κολλήσει στον πάτο. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι τα έχετε μια πηκτή σάλτσα, ρίχνοντας σταδιακά ζεστό νερό ή και λίγο αλεύρι (λιωμένο σε λίγο νερό) ανακατεύοντας, μέχρι να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Σερβίρετε τη γαλοπούλα σας με τη σάλτσα της και καλή σας όρεξη.
[*] Σημείωση:  Η δοκιμασμένη τεχνική αυτής της συνταγής βασίζεται κυρίως στο ψήσιμο της γαλοπούλας μέσα σε ένα χαλαρό “κλωβό” από αλουμινόχαρτο, ερμητικά όμως κλεισμένο.
Δηλαδή, αυτός ο κλωβός δεν θα ακουμπάει στο στήθος της γαλοπούλας ώστε να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι πλήρως σφραγισμένος ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία και τα υγρά εντός.

Καλά Χριστούγεννα

 
Sintayes.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο