Αρχική HomePageSlider Γιατί οι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα τείνουν να ελκύουν δύσκολες σχέσεις;

Γιατί οι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα τείνουν να ελκύουν δύσκολες σχέσεις;

από lady times

Νιώθω σαν να μην έχουν συζητηθεί θέματα που σχετίζονται με τα δυναμικά και θαρραλέα άτομα. Μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία, ως ένας δυνατός, ανεξάρτητος άνθρωπος με ισχυρό κίνητρο και ορμή για ζωή. Πάντα ήξερα τι ήθελα από τη ζωή, ποια ήταν τα όνειρά μου.

Ωστόσο, αυτό που πάντα κατάφερνε να με προβληματίζει ήταν η κατάστασή μου μετά από σχεδόν κάθε σχέση. Έχω επιτρέψει πάνω από μια φορές να είμαι με ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν το ίδιο σωστοί απέναντί μου, όσο εγώ με εκείνους.

Άνθρωποι που αποδείχτηκαν ότι ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχαν παρουσιάσει στην αρχή. Άνθρωποι που με έκαναν να χάσω την πίστη μου, με έφεραν σε σημείο να αμφισβητώ αν έχω την ικανότητα να επιλέγω σωστά.

Διαβάστε επίσης: Ήσουν τόσο απόμακρος που ξέχασα ότι υπήρχες..

Υπήρξα θυμωμένη με τον εαυτό μου, με κατηγορούσα ότι ήμουν αδύναμη και με κατέκλυζαν άβολες σκέψεις:

«Δεν το πιστεύω ότι ήσουν τόσο ανόητη, για να ξαναπέσεις στην ίδια παγίδα ξανά και να αφεθείς με άτομα που δεν θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι!» ή «Ακόμα δεν έμαθες από το προηγούμενο φιάσκο;» και «Είσαι αδύναμη».

Σκέψεις που πλήγωναν, που δεν θα τολμούσα να ξεστομίσω στους αγαπημένους μου κι όμως μερικές φορές έχουμε το θάρρος να τις πούμε στον εαυτό μας ή ακόμα χειρότερα να τις πιστέψουμε.

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε υπάρξει κατά κάποιο τρόπο «θύματα» ενός συγκεκριμένου μοτίβου σχέσης. Στην περίπτωσή μου, τα πιο κοινά μοτίβα διέφεραν μεταξύ τους, όμως οι συνέπειές τους κατάφερναν να σημαδεύουν τη ζωή μου.

Ο έρωτας με την αδελφή ψυχή μας. Μια σχέση που απαιτούσε από εμένα να κάνω όλη τη σκληρή, βρώμικη δουλειά. Κι όμως με δίδαξε τελικά πόσο σημαντική είναι η αυτοεξέλιξή μας. Αν και η έννοια σηματοδοτεί τον απόλυτο έρωτα, τον οποίο όλοι ποθούν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο έρωτας θα κρατήσει για πάντα.

Ο δεύτερος πιο εξουθενωτικός ρόλος που είχα στη ζωή μου ήταν πως ήμουν ο απόλυτος στόχος για άτομα, τα οποία χρειάζονταν κάποια κατεύθυνση στη ζωή τους, κάποια συναισθηματική στήριξη.

Απ’ όταν ήμουν μικρή, οι φιλίες μου αποτελούνταν από άτομα που είχαν θέματα αυτοπεποίθησης, που χρειάζονταν κάποιον να τους βοηθήσει να συνέλθουν, να «επουλωθούν».

Διαβάστε επίσης: Ότι κι αν έχει συμβεί… σήκω και ζήσε. ΖΗΣΕ!

Άτομα τα οποία προσδένονταν στην ενέργειά μου και στη δύναμή μου και τρέφονταν από αυτές. Αυτό ήταν το μοτίβο της ίασης. Είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί κι εσάς, έστω και μία φορά.

Και η πιο δύσκολη εμπειρία μου ήταν η καρμική σχέση. Τόσο έντονη και κατακλυσμένη με κάρμα από εκείνες τις παρελθοντικές εμπειρίες, αυτή η σχέση πυροδοτούσε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα, και τα δικά μου και του συντρόφου μου. Με ταρακουνούσε και απορροφούσε όλη μου τη θέληση να προχωρήσω.

Ίσως κι εσείς αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποια ή σε όλα αυτά τα μοτίβα. Η επούλωση παλιών καρμικών πληγών και τραυμάτων μπορεί να είναι πολύ επώδυνη, ειδικά αν ο σύντροφος δίπλα σας είναι χειριστικός και επιθετικός.

Γι’ αυτό, προσέξτε.

Έτσι, όπως φάνηκε, χρειαζόμουν πολλή δουλειά. Αυτές οι εμπειρίες αποκάλυψαν ένα απαίσιο κεφάλαιο στη ζωή μου, κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια παιδικούς φόβους και τραύματα, που νόμιζα ότι είχαν επιλυθεί για πάντα.

Ωστόσο, είναι παρηγορητικό να ξέρω ότι τελικά βρήκα μια απάντηση στο αιώνιο εκείνο ερώτημα, που είχε κυριεύσει το νου μου: «Γιατί τυχαίνουν όλα αυτά σ’ εμένα;».

Αυτές οι επώδυνες εμπειρίες έρχονται σε ανθρώπους που είναι εξαιρετικά ανοιχτοί, έχουν ισχυρή συνειδητότητα και επίγνωση και το πιο σημαντικό, έχουν ισχυρές προσωπικότητες.

Οτιδήποτε βιώνουμε στη ζωή μας, ασχέτως του πόσο δύσκολο και ανυπόφορο κι αν φαίνεται, είναι στην ακριβή ένταση, για την οποία είμαστε έτοιμοι εκείνη τη στιγμή.

Το Σύμπαν μας δίνει ακριβώς όσο μπορούμε να χειριστούμε σε εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο. Οπότε, αν αναρωτιέστε για το αν κάνατε κάποιο λάθος και αυτό- κατηγορείστε, Σταματήστε! Τα πάτε μια χαρά.

Αν συνεχίζετε να επικρίνετε το πόσο αδύναμοι είστε που αφήνετε τους ανθρώπους να σας επηρεάζουν και αυτομαστιγώνεστε, επειδή αφεθήκατε, να θυμάστε…
Δεν είστε αδύναμοι. Είστε δυνατοί και πάντα ήσασταν.

Μην επιτρέπετε σε αυτές τις απογοητεύσεις να κυριεύσουν το νου σας και να σας πείσουν ότι δεν αξίζετε κάτι καλύτερο. Επιτρέψτε σε αυτές τις εμπειρίες να σας διδάξουν και να σας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Μάθετε από το κάθε λάθος που κάνετε.

Μάθετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να ανοιχτείτε πλήρως σε κάποιον. Επειδή, όσο τα αντιλαμβάνεστε ως μαθήματα και όχι ως λάθη, για τα οποία μετανιώνετε, θα μπορείτε να εξελίσσεστε, να κάνετε μεγάλα άλματα μπροστά, να συνεχίζετε το ταξίδι σας προς την αυτό- αποκάλυψη.

Stephanie Reeds, αρθρογράφος με ειδίκευση στην ψυχολογία και στις σχέσεις

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για να καταλάβετε ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο