Αρχική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑHEARTBEAT Για ποια αγάπη μου μιλάς;

Για ποια αγάπη μου μιλάς;

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Για ποια αγάπη μου μιλάς;

Τον τελευταίο -πολύ- καιρό έχω την αίσθηση ότι οι έννοιες έχουν χάσει τη σημασία τους.. ‘Aλλα λέμε, άλλα εννοούμε, και άλλα καταλαβαίνουμε..Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Αγάπη…Ξεκινώ με την επικρατέστερη ετυμολογία της λέξης.

Γράφει η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου ( http://eanagnostopoulou.gr)

Μια ετυμολογική υπόθεση για τον όρο αγάπη (1991) που δέχεται τελευταία στο ετυμολογικό του Λεξικό τής Αρχαίας Ελληνικής ο Robert Beekes είναι: ἀγαπῶ < ἄγα(ν) «πολύ» + πᾶ- «προστατεύω» (από μια ρίζα *pa-«προστατεύω»), δηλαδή, «προστατεύω πολύ».

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ πολύ… Μάλιστα…Ας αρχίσω από την ερώτηση του 1 εκατ. δολαρίων. Εσύ προστατεύεις πολύ τον εαυτό σου; Γιατί εάν εσύ δεν προστατεύεις πολύ τον εαυτό σου δεν μπορείς να προστατεύσεις πολύ κανέναν άλλο. Είναι αλήθεια.

Υποστηρίζω πως οι έννοιες των λέξεων έχουν χαθεί για πολλόυς και διάφορους λόγους αλλά κυρίως γιατί έχουν χάσει την συναισθηματική τους βαρύτητα… Ή λέγονται με πολύ ευκολία ή όταν λέγονται χρησιμοποιούνται στη θέση μια άλλης λέξης. Εάν υπήρχε ένα συναισθηματικό βαρόμετρο με κλίμακα από το 1 έως το 10 η λέξη αγάπη θα έπρεπε να είναι στο 10.. Ατελείωτες φορές, με παραλλάγες κάθε φορά, έχει γίνει ο παρακάτω διάλογος στο γραφείο μου.

-Τί συναισθήματα έχεις για αυτόν/αυτήν;

-Τον/την αγαπάω μωρέ..Αλλά δεν ξέρω.. δεν θέλω να είμαστε και μαζί όλη την ώρα και επίσης δεν νιώθω άνετα να του/της πω αυτά που νιώθω και σκέφτομαι..

-Δηλαδή τι σοϊ αγάπη είναι αυτή; Τι σημαίνει αγάπη για εσένα; Τι συμβολίζει η αγάπη για εσένα;

-Χμμμ… Μήπως απλά θέλω να πω ότι περνάω καλά όταν είμαι μαζί του/της….

Άλλο παράδειγμα διαλόγου..

-Μου συμπεριφέρεται άσχημα..μου μιλάει απότομα, με έχει χτυπήσει και κανά δυο φορές αλλά ξέρω ότι με αγαπάει..

-Δηλαδή μου λές, ότι με τους τρόπους που μου περιγράφεις σου εκδηλώνει την αγάπη του;

Σιωπή και κλάμματα…

Για ποια αγάπη μου μιλάς; Για αυτή που υπάρχει σε ανύπαρκτες δήθεν σχέσεις γύρω σου; Για αυτές που συντηρείς και εσύ και φοβάσαι να τις αντικαταστήσεις;

Για ποια αγάπη μου μιλάς; Για αυτή που δεν νιώθεις στο σώμα σου; Για αυτή που δεν χρωματίζει τη ζωή σου;

Για ποια αγάπη μου μιλάς; Για αυτή που δεν σε αφήνει ελεύθερο να εξελιχθείς; Για αυτή που αντί για γαλήνη νιώθεις ένα κόμπο στο στομάχι;

Ξέρεις να την ξεχωρίζεις?

Εσύ έχεις σκεφτεί πώς εκδηλώνεις αλλά και πώς δέχεσαι την αγάπη; όντως προσπαθείς να προστατεύσεις τους γύρω σου πολύ; όντως νιώθεις ευγνώμων για την αγάπη που σου παρέχεται;

Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσουμε πόσο πραγματικά νοιαζόμαστε για τον άλλον είναι να κοιτάξουμε πόσο ψηλά έχουμε τοποθετήσει στη λίστα των προτεραιοτήτων μας τη ευτυχία του και την ευημερία του. Χωρίς αυτό να είναι μηχανιστικό ή εμμονικό σαφώς.

Μίλα μου για αγάπη… ΑΝΑΘΕΩΡΩΝΤΑΣ!

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο