Αρχική ΥΓΕΙΑ Γραφειοκρατικά προβλήματα εμποδίζουν τον εμβολιασμό των πολιτών

Γραφειοκρατικά προβλήματα εμποδίζουν τον εμβολιασμό των πολιτών

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα προβλήματα αφορούν τόσο τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης ,αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωση της.

Οσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυσή του κολλάει στη γραφειοκρατία!

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο