Αρχική ΥΓΕΙΑ Διφορούμενα τα αποτελέσματα μελετών για την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου

Διφορούμενα τα αποτελέσματα μελετών για την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου

από lady times

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες, μετά την ηλικία των 40 ετών, είτε μετά την εμμηνόπαυση λαμβάνουν ασβέστιο, για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών, γι’ αυτό τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης συνιστάται αυξημένη πρόσληψη, είτε με την αύξηση του ασβεστίου της τροφής, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων χαπιών.

Λιγότερο γνωστό όμως είναι αναφέρει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας Τσούγκος, επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πως το ασβέστιο συμμετέχει στους κυτταρικούς μηχανισμούς που παράγουν ηλεκτρική και μηχανική ενέργεια στην καρδιά. «Ο μηχανισμός λοιπόν που διακινεί το ασβέστιο, αλλά και η ίδια η ποσότητα του ασβεστίου, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της καρδιακής λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη εναπόθεση ασβεστίου καθιστά τις αρτηρίες πιο σκληρές και προάγει την αρτηριοσκλήρυνση, την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Έτσι, η αυξημένη πρόσληψη μπορεί τελικά να προκαλέσει βλάβη στα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο» τονίζει.

Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτει ο κ.Τσούγκος, και στο πλαίσιο της διερεύνησης για την επίπτωση του ασβεστίου στην καρδιά δύο μελέτες δίνουν μάλλον «διφορούμενα αποτελέσματα».

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε σε μεγάλο βρετανικό περιοδικό και αφορά τα χάπια ασβεστίου που παίρνουν άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες μετά την κλιμακτήριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση αφορά την ελάττωση του ασβεστίου στα οστά (κόκκαλα), τα καθιστά εύθραυστα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εύκολα κατάγματα με την παραμικρή κάκωση. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 12000 άτομα άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, τα οποία ελάμβαναν 500mg ασβεστίου κάθε μέρα. Το ενδιαφέρον της μελέτης αυτής υπήρξε το γεγονός ότι τα άτομα που έπαιρναν 500mg ασβεστίου την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακό επεισόδιο. Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη ασβεστίου είτε από την τροφή είτε από συμπληρώματα διατροφής (με ή χωρίς βιταμίνη D) δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όταν το προσλαμβανόμενο ασβέστιο φτάνει μέχρι τη μέγιστη συνιστώμενη δόση των 2.000-2.500 mg/ημέρα.

«Από τις παραπάνω μελέτες γίνεται αντιληπτό ότι τα ερωτηματικά παραμένουν μόνο για τα συμπληρώματα ασβεστίου, καθώς και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου με την τροφή δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» τονίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσούγκος.

Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία παίρνουν σκευάσματα ασβεστίου για να αποφύγουν πιθανά κατάγματα, ενώ «η Εθνική Επιστημονική Εταιρεία οστεοπόρωσης γνωμάτευσε ότι όταν ένα άτομο τρέφεται με τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει στα σκευάσματα ασβεστίου». Από τις τροφές αυτές ο άνθρωπος μπορεί να προσλάβει 700mg ασβεστίου την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο θεωρούνται το γάλα, το τυρί τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα φύλλα τους. Όμως ειδικότερα για τους καρδιοπαθείς με οστεοπόρωση θα πρέπει τα γαλακτοκομικά , σημειώνει, να είναι αποβουτυρωμένα με περιεκτικότητα 0% σε λιπαρά.

Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Τσούγκος, η χορήγηση χαπιών ασβεστίου σε οστεοπορωτικούς ασθενείς θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο