Αρχική ΥΓΕΙΑ Εξέταση ούρων αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία του σώματος

Εξέταση ούρων αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία του σώματος

από lady times

Μια απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να αποκαλύψει την πραγματική βιολογική ηλικία του σώματος και σε έναν βαθμό να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται στα φαρμακεία το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι!

Ερευνητές του National Centre of Gerontology της Κίνας ανακάλυψαν ότι η συγκέντρωση στα ούρα μιας συγκεκριμένης ουσίας αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που την καθιστά ενδεικτική της ηλικίας των οργάνων και των ιστών του σώματος.

Πρόκειται για την ουσία 8-oxoGsn, η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Jian-Ping Cai, δείχνει σε ποιον βαθμό έχουν καταστραφεί τα κύτταρα, συνέπεια του οποίου είναι να αυξάνεται στα ούρα των ηλικιωμένων. «Η 8-oxoGsn των ούρων αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας και το κάνει καλύτερα από τη χρονολογική ηλικία. Γι’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης των ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση» εξηγεί ο δρ Cai. Προσθέτει ότι υποπροϊόντα του οξυγόνου, που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση, καταστρέφοντας το DNA και το RNA του κυττάρου, γεγονός που αποτυπώνεται στην 8-oxoGsn.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, καθορίζοντας την πραγματική βιολογική υγεία ενός ανθρώπου, την οποία αποκαλούν απλουστευμένα «εσωτερική υγεία», θα καταφέρουν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι μέσω αυτού μπορεί να προσδιορίσουν ακόμη και τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Η εξέταση ούρων που ανέπτυξαν οι ερευνητές τούς επιτρέπει να αναλύουν τα ούρα ακόμη και 10 ανθρώπων μέσα σε μια ώρα. Στην έρευνά τους συμμετείχαν 1.228 Κινέζοι ηλικίας έως 90 ετών. «Διαπιστώσαμε ότι για τα άτομα μεγαλύτερα των 21 ετών η 8-oxoGsn αυξάνεται σταδιακά και γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη για τη βιολογική ηλικία» δήλωσε ο δρ Cai. Πρόσθεσε δε ότι δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στα επίπεδα της 8-oxoGsn ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση, όταν και η 8-oxoGsn ήταν αυξημένη σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Διαβάστε επίσης:Η ενσυναίσθηση είναι και θέμα γονιδίων! Νέα έρευνα

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο