Αρχική escape plan «Η Παραλία» του Ντι Κάπριο στην Ταϊλάνδη κλείνει για τους τουρίστες ύστερα από «δεκαετίες ζημιάς»

«Η Παραλία» του Ντι Κάπριο στην Ταϊλάνδη κλείνει για τους τουρίστες ύστερα από «δεκαετίες ζημιάς»

από lady times

Ο κόλπος Maya, στο νησί Koh Phi Phi Leh της Ταϊλάνδης, είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του κόσμου, χάρη στην ταινία «The Beach» του Ντάνι Μπόιλ, με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.   Ωστόσο, για πρώτη φορά  όπως διαβάζουμε στη lifo.gr θα κλείσει φέτος για τους τουρίστες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιστρέψουν τις δεκαετίες ζημιάς που έχει προκληθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Ειδικότερα, η παραλία θα κλείσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου του νησιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να ανακάμψει ο κοραλλιογενής ύφαλος.   Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στο παρελθόν σε άλλα νησιά της Ταϊλάνδης, όμως είναι η πρώτη φορά που θα απαγορευθεί στους τουρίστες να επισκεφθούν τον κόλπο Maya.   Τη συγκεκριμένη παραλία επισκέπτονται καθημερινά έως και 5.000 άτομα, με τους περισσότερους τουρίστες να ταξιδεύουν με πλοίο από τα Phuket ή Koh Phi Phi.

Η «έκρηξη» αυτή στον τουρισμό οφείλεται κυρίως στην ταινία «The Beach» που κυκλοφόρησε το 2000 – πρόκειται για μια ταινία που, ειρωνικά, αφηγείται την ιστορία ενός backpacker που ψάχνει την τέλεια, ανέγγιχτη παραλία.   Σχεδόν το 80% των κοραλλιογενών υφάλων της Ταϊλάνδης έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον Thon Thamrongnawasawat, αναπληρωτή πρόεδρο της σχολής αλιείας του Πανεπιστημίου Kasetsart στη Μπανγκόκ. Ο ίδιος αναφέρει ως πρωταρχικά αίτια τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία, τις άγκυρες των πλοίων και τα πλαστικά απόβλητα στη θάλασσα.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Thamrongnawasawat είπε ότι ενώ το προσωρινό κλείσιμο της παραλίας μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, η «ιδανική λύση» θα ήταν να κλείσει ο κόλπος μόνιμα. Ο ίδιος επισημαίνει εδώ και καιρό την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων πάρκων της Ταϊλάνδης και έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο από τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στον συγκεκριμένο κόλπο το 2016, περιέγραψε ότι στην παραλία επικρατούσε τέτοιος συνωστισμό, που έμεινε άφωνος.   Όσοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή, έχουν επίγνωση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ο Sam Clark από το ταξιδιωτικό γραφείο «Experience Travel» δήλωσε πως το πρακτορείο του έχει σταματήσει να προτείνει στους πελάτες του εκδρομές με σκάφος στον κόλπο Maya «εδώ και πολύ καιρό».   «Παρόλο που είναι ένας πολύ όμορφος κόλπος και αναγνωρίσιμος από την ταινία The Beach, το γεγονός ότι τον επισκέπτεται καθημερινά ένας μικρός στόλος από βάρκες και ορδές τουριστών, τον κάνει να χάνει τη μαγεία του», τόνισε.

Με πληροφορίες από Guardian

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο