Αρχική ΥΓΕΙΑ Καρκίνος Μαστού: Είναι γονιδιακή υπόθεση

Καρκίνος Μαστού: Είναι γονιδιακή υπόθεση

από lady times

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας περιέχει γονίδια. Κάθε γονίδιο παρέχει όλες τις πληροφορίες (γενετικό κώδικα) για τις λειτουργίες του σώματός μας. Για παράδειγμα, τα γονίδιά μας περιέχουν τον κώδικα που καθορίζει το χρώμα των ματιών μας. Παράλληλα επηρεάζουν και άλλες λειτουργίες του σώματός μας όπως το πότε θα κύτταρά μας μεγαλώνουν, πότε διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται και πότε πεθαίνουν. Οι αλλαγές που μπορεί να συμβούν σε αυτόν το γενετικό κώδικα καλούνται μεταλλάξεις οι οποίες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Κάποιες μεταλλάξεις μπορούν να περάσουν από τους γονείς στα παιδιά τους (κληρονομούμενες), άλλα οι περισσότερες όμως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και έχουν πολύ μικρή ή και καμία επίδραση. Κάποιες από αυτές όμως αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για ανάπτυξη συγκεκριμένων νόσων όπως ο καρκίνος.

Σήμερα έχουμε την τεχνολογία και τις γνώσεις να αναλύουμε αυτά τα γονίδια και να μπορούμε τόσο να προλαμβάνουμε την νόσο, αλλά και να την αντιμετωπίζουμε και να τη θεραπεύουμε πιο αποτελεσματικά. Ένας τύπος καρκίνου στον οποίο έχει γίνει αλματώδης πρόοδος της Μοριακής Βιολογίας και της ικανότητας μας να αναλύουμε και να χρησιμοποιούμε την γνώση από τα γονίδια είναι ο καρκίνος μαστού. Αυτό που μας λένε τα γονίδια του μαστού και μεταφράζει η Μοριακή Βιολογία σε κλινική πράξη είναι:

  • Πρώτον ο καθορισμός της κληρονομικότητας μέσω της ανάλυσης πολλών γονιδίων με τα πιο δημοφιλή να είναι τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αλλά και πολλά άλλα μέσω αναλύσεων όπως η ανάλυση Heredigene (www.heredigene.gr) που παρέχεται από το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας GeneKor Ιατρική ΑΕ. Η συγκεκριμένη εξέταση αναλύει 33 γονίδια που σχετίζονται με τα πιο γνωστά κληρονομούμενα σύνδρομα στην ογκολογία και βοηθούν τόσο στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου.
  • Και δεύτερον μας βοηθάνε σε μια υποομάδα ασθενών με καρκίνο μαστού να ταυτοποιήσουμε ποιες από αυτές τις γυναίκες τελικά χρειάζονται χημειοθεραπεία και ποιες όχι. Η μοναδική εξέταση στον κόσμο σήμερα που μπορεί να μας δώσει αυτή την πληροφορία είναι το Oncotype DX (www.oncotypeiq.com) και παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την GeneKor Ιατρική ΑΕ

Στην GeneKor αυτό που κάνουμε εδώ και 10 χρόνια με απόλυτη αξιοπιστία είναι να “ακούμε’’ τι λένε τα γονίδια και απλά να το “μεταφράζουμε” σε μια γλώσσα κατανοητή στους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς.

Genekor Ιατρική Α.Ε.
https://www.genekor.com/
E-mail: info@genekor.com

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο