Αρχική ΥΓΕΙΑ Μελέτη λύνει το μυστήριο των μεταστάσεων του καρκίνου

Μελέτη λύνει το μυστήριο των μεταστάσεων του καρκίνου

από lady times
Η μετάσταση του καρκίνου, δηλαδή η μετανάστευση των κυττάρων από τον κύριο όγκο σε απομακρυσμένους όγκους του σώματος, μπορεί να προκληθεί από χρόνια διαρροή DNA εντός των ογκοκυττάρων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature.

Το πως συμβαίνει η μετάσταση του καρκίνου παρέμενε ένα από μεγάλα μυστήρια της βιολογίας του καρκίνου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Weill Cornell Medicine και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering εν μέρει έλυσαν αυτόν τον γρίφο.
Οι επιστήμονες εντόπισαν μια περίπλοκη σειρά γεγονότων που συντελούν σε χρωμοσωμική αστάθεια (χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων που έχει αντιγραφεί λάθος το DNA σε κάθε φάση που διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα θυγατρικά κύτταρα να έχουν άνισο περιεχόμενο DNΑ). Χρησιμοποιώντας μοντέλα από τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρωμοσωμικές αστάθειες οδηγούν σε αλλαγές στα κύτταρα που πυροδοτούν τις μετάστασεις.
«Η χρωμοσωμική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει διαρροή του DNA από τον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση εντός των κυττάρων και τα κύτταρα μπορούν να κάνουν “πειρατεία” στην αντίδραση αυτή για να δώσουν την ικανότητα στους εαυτούς τους να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα όργανα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Σάμιουελ Μπακουμ.
Όταν οι ειδικοί έγχυσαν χρωμομικά ασταθή ογκοκύτταρα σε ποντίκια όντως παρατήρησαν ότι ήταν πιθανότερο να εξαπλωθούν και να σχηματίσουν νέους όγκους, συγκριτικά με τα ογκοκύτταρα με κατεσταλμένη τη χρωμοσωμική αστάθεια. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν και οι δύο ομάδες ογκοκυττάρων ξεκίνησαν από όμοια γενετική βάση, με τον ίδιο αριθμό μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι η ίδια η χρωμοσωμική αστάθεια πυροδοτεί την μετάσταση.
Περαιτέρω έλεγχος της γονιδιακής δραστηριότητας των δύο ομάδων ογκοκυττάρων έδειξε ότι εκείνα με υψηλή χρωμοσωμική αστάθεια είχαν αφύσικα υψηλή δραστηριότητα που πήγαζε από περισσότεροα από 1.500 γονίδια, ειδικά εκείνα που εμπλέκονται στη φλεγμονή και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις ιογενείς λοιμώξεις.

Πρόσφατες μελέτες από άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν αποκαλύψει ότι τα χρωμοσώματα στα ασταθή ογκοκύτταρα μπορούν να διαρρεύσουν από τον κυτταρικό πυρήνα και έτσι σχηματίζουν μικροπυρήνες στο κύριο τμήμα του κυττάρου εκτός του κύριου πυρήνα. Αλλά οι μικροπυρήνες τείνουν να σπάνε τελικά, απελευθερώνοντας DNA. Τα κύτταρα αντιλαμβάνονται αυτό το DNA ως σημάδι μολυσματικού ιού, που συνήθως εκκρίνει το DNA του στο κυτόπλασμα όταν αρχικά επιτίθεται στο κύτταρο.
Τα ανθρώπινα κύτταρα εξελίχθηκαν ώστε να καταπολεμούν αυτό το είδος ιογενούς λοίμωξης αναζητώντας το κυτοσολικό DNA, μέσω του μοριακού μηχανισμού cGAS-STING. Στα πειράματα με τα ποντίκια, η μείωση των επιπέδων του cGAS-STING μείωσε τη φλεγμονή και εμπόδισε την ικανότητα των επιθετικών ογκοκυττάρων να δώσουν μεταστάσεις.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου οι μισές μεταστάσεις που παρατηρούνται στους ανθρώπους δημιουργούν από τους παραπάνω μηχανισμούς. Και έχουν πλέον εστιάσει την προσπάθεια τους στην αναστολή αυτών των διαδικασιών.

health.in.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο