Αρχική ΥΓΕΙΑ Μελέτη υποστηρίζει ότι η μυρωδιά του φαγητού μας παχαίνει

Μελέτη υποστηρίζει ότι η μυρωδιά του φαγητού μας παχαίνει

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Όπως είναι γνωστό, η όσφρηση είναι βασική αίσθηση για την απόλαυση του φαγητού. Τώρα αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, όπως προέκυψε από πειράματα που έκαναν σε τρωκτικά.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τροποποίησαν γενετικά παχύσαρκα ποντίκια ώστε να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης και αυτά έχασαν βάρος. Το παράδοξο είναι ότι τα πειραματόζωα συνέχισαν να τρώνε ίδια ποσότητα λιπαρών τροφών με τρωκτικά που διατηρούσαν την όσφρησή τους και που διπλασίασαν το βάρος τους. Επιπλέον, ποντίκια με ενισχυμένη όσφρηση πάχυναν ακόμα περισσότερο όσο έκαναν πολύ λιπαρή διατροφή, συγκριτικά με τρωκτικά που είχαν φυσιολογική όσφρηση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο πως το σώμα μας διαχειρίζεται τις θερμίδες. «Αν δεν μπορούμε να μυρίσουμε το φαγητό, καίγεται ευκολότερα και δεν αποθηκεύεται», ισχυρίζεται η Σελίν Ριερα που συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια βασική σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού συστήματος ή της οσμής και των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ιδιαίτερα τον υποθάλαμο, αν και τα νευρικά κυκλώματα είναι ακόμα άγνωστα», συμπληρώνει.

Πάντως, οι άνθρωποι που λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον, χάνουν την όσφρησή τους καταλήγουν ανορεξικοί, χωρίς ωστόσο αν είναι ξεκάθαρο γιατί η απώλεια της απόλαυσης του φαγητού οδηγεί σε κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί απώλεια της όρεξης.

«Άνθρωποι και ποντίκια είναι πιο ευαίσθητοι στις μυρωδιές όταν είναι πεινασμένοι, παρά όταν είναι χορτάτοι, άρα ίσως η έλλειψη της όσφρησης να ξεγελά το σώμα ώστε να νομίζει ότι έχει ήδη φάει. Όταν το σώμα αναζητά τροφή, αποθηκεύει θερμίδες σε περίπτωση που δεν βρει. Όταν διασφαλίσει την τροφή, το σώμα ξεκινά τη διαδικασία της καύσης», προσθέτει η ερευνήτρια.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απώλεια της όσφρησης στα ποντίκια είχε και αρνητικές επιδράσεις, όπως η μεγάλη αύξηση των επιπέδων της νοραδρεναλίνης, ορμόνη που σχετίζεται με την ανταπόκριση στο στρες. Στους ανθρώπους η διαρκής αύξηση της νοραδρεναλίνης μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωσης εμφράγματος.

Έτσι, ενώ για την πλειοψηφία των ανθρώπων με περιττά κιλά δεν κρίνεται σκόπιμη η εξάλειψη της όσφρησης, οι ερευνητές την θεωρούν ως μια καλή εναλλακτική για άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία σε περίπτωση αποτυχίας των βαριατρικών επεμβάσεων.

health.in.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο