Αρχική FOOD LOVER Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά και δυόσμο. Μοναδική συνταγή!!!

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά και δυόσμο. Μοναδική συνταγή!!!

από lady times
Πριν από είκοσι χρόνια, η Γιάννα από το χώρο της δουλειάς μου, ήλθε ένα πρωινό κατενθουσιασμένη από μια νέα συνταγή με μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά, που ανακάλυψε και την οποία την προηγούμενη μέρα μαγείρεψε.

Όταν εγώ άκουσα τα υλικά -μελιτζάνες, πατάτες, κασέρι- γεύσεις που μου άρεσαν πολύ, είπα θα το φτιάξω σύντομα!Το μαγείρεψα και βγήκε πολύ καλό. Έγινε ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά στο σπίτι, το οποίο μαγείρευα τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Στην πορεία μέχρι σήμερα έχω προσθέσει κι άλλα υλικά και το έχουν κάνει ένα φαγητό ξεχωριστό, το οποίο μπορείτε πέρα από ένα καθημερινό οικογενειακό φαγητό, να το παρουσιάσετε σε ένα επίσημο μπουφέ, σερβιρισμένο στο πυρέξ που το ψήσατε.

Όταν νηστεύουμε δεν βάζουμε τυριά.

Θα χρειαστούμε:

Τα υλικά είναι για ένα μεσαίο πυρέξ.
  1. 4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες κομμένες σε κάθετες λεπτές φέτες
  2. 5 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  3. 2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
  4. 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  5. 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  6. 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ένα και 1/2 κουτί κονσέρβας ντοματάκια
  7. 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  8. 4-5 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλάκια ξερό τριμμένο
  9. 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  10. 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
  11. 200 γραμ τυριά τριμμένα (κασέρι, γραβιέρα, ρεγγάτο, γκούντα, υπάρχουν κι έτοιμα τριμμένα όλα μαζί σε φακελάκι, στα καταστήματα τροφίμων)
  12. 200 γραμ φέτα θρυμματισμένη 
  13. 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
  14. 4 κουταλιές λάδι
  15. 1 ποτήρι νερού νερό
  16. Λάδι όσο πάρει για το τηγάνισμα 
  17. Αλάτι, πιπέρι 

Διαβάστε επίσης: Κορυφαίος σεφ αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος να νοστιμίσεις την μακαρονάδα χωρίς να βάλεις βούτυρο

Εκτέλεση:
Πρώτα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά τις πατάτες, να ροδίσουν ελαφρά. Τις απλώνουμε με σειρά στο πυρέξ και τις αλατίζουμε πολύ πολύ  ελαφρά. Στη συνέχεια ροδίζουμε τις πιπεριές κι όταν τις βγάλουμε τις απλώνουμε πάνω στις πατάτες.
Ρίχνουμε περισσότερο λάδι στο τηγάνι, περιμένουμε να κάψει (πρέπει να κάψει καλά για να δημιουργήσει αμέσως κρούστα στη μελιτζάνα, ώστε να μην τραβήξει πολύ λάδι) και ροδίζουμε τις μελιτζάνες. Όταν τις βγάζουμε τις τοποθετούμε οπωσδήποτε σε τριπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους (εγώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιώ αραβοσιτέλαιο). Κάθε τηγανιά που βγάζουμε τις τοποθετούμε σε νέο στεγνό απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα καθαρό βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κουταλιές λάδι κι όταν κάψει σε μεγάλη θερμοκρασία σοτάρουμε ελαφρά πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια το σκόρδο. Ρίχνουμε το κονιάκ ή το ρούμι και αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί ανακατεύοντας. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το μαϊντανό, το φρέσκο δυόσμο, ο οποίος μαζί με τη ζάχαρη και το κονιάκ  κάνουν τη διαφορά στο φαγητό μαςαλάτι, πιπέρι, 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει λίγο η σάλτσα μας. (Εγώ τη σάλτσα την φτιάχνω συγχρόνως με το τηγάνισμα για να μην χάνω χρόνο).
Επάνω στις πιπεριές βάζουμε με σειρά μια στρώση μελιτζάνες και απλώνουμε τα 2/3 της κομμένης φέτας.
Στη συνέχεια πάνω στη φέτα απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας. Τοποθετούμε επάνω με σειρά, δίπλα-δίπλα τις μελιτζάνες και όσες περισσέψουν τις τοποθετούμε επάνω στις άλλες εφόσον προηγουμένως απλώσουμε με το κουτάλι λίγη σάλτσα.
 Μετά τη δεύτερη στρώση μελιτζάνας απλώνουμε λίγη σάλτσα.
Επάνω απλώνουμε την υπόλοιπη φέτα και όλα τα τριμμένα τυριά. (Αν δεν έχουμε κίτρινα τυριά δεν πειράζει, το φαγητό θα είναι νόστιμο και με τη φέτα).
Τέλος σκεπάζουμε τα τυριά (για να διατηρηθούν κατά το ψήσιμο μαλακά) με την υπόλοιπη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι για να κάνει ωραία ροδοψημένη κρούστα.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα. Αν ροδίσει νωρίτερα η επιφάνεια, σκεπάζουμε με ασημόχαρτο (πάντα με την ματ πλευρά να ακουμπά στο φαγητό).
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κόβεται σε ωραία κομμάτια. Αν έχουμε επισκέπτες για φαγητό, τοποθετούμε το φαγητό μας στο τραπέζι με το πυρέξ και παίρνει ο καθένας όσο θέλει.

Εναλλακτική συνταγή:

Έφτιαξα την ίδια συνταγή με λιγότερα κίτρινα τυριά, περισσότερη φέτα και πρόσθεσα μπεσαμέλ. Ήταν τέλειο!!!

syntagesmamas.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο