Αρχική ΥΓΕΙΑ Μην αφήσετε τις ιώσεις να σας χαλάσουν τις γιορτές

Μην αφήσετε τις ιώσεις να σας χαλάσουν τις γιορτές

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με αυτές, η είσοδος της Νέας Χρονιάς που φέρνει μαζί της την πρόκληση να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε καθημερινές συνήθειες. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει τις γιορτινές μέρες με προβλήματα υγείας και να βρεθεί κρεβατωμένος.

«Αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές ιώσεις που μπορεί μοιραία  να μας ταλαιπωρήσουν και θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό για να μας προτείνει την καλύτερη αντιμετώπιση», σημειώνει η Δρ Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής καιτραχήλου Παιδο-Ωρλ, και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό όμως να αξιολογήσουμε έγκαιρα χρόνια συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, επίμονο μπούκωμα, αίσθημα κόπωσης, κόμπο στο λαιμό, πυώδεις βλέννες, βήχα, ίλιγγο , δέκατα που επιμένουν  και  ροχαλητό, τα οποία συχνά παρερμηνεύονται. Έχει γίνει πολύ της μόδας η κυβερνοχονδρίαση όρος που αναφέρεται στη  περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας, για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί. Οι κίνδυνοι από αυτό το φαινόμενο είναι πολλαπλής φύσεως, διότι όταν μιλάμε για θέματα υγείας αναφερόμαστε σε πολύ εξειδικευμένες έννοιες που ακόμη και γιατροί από διαφορετικές ειδικότητες δεν είναι πάντοτε σε θέση να τις αντιληφθούν στη σωστή τους διάσταση.

Η αγωνία που δικαίως δημιουργείται στους ασθενείς όταν έχουν κάποιο σύμπτωμα προκύπτει από τα πολλαπλά αίτια που μπορεί να το προκαλούν.

Για παράδειγμα ο πονοκέφαλος δημιουργεί την ανησυχία ότι ίσως κάτι σοβαρό γίνεται μέσα στο κεφάλι μας και επιβάλλει μια σχολαστική εξέταση της μύτης και από τον ωτορινολαρυγγολόγο η οποία με τη χρήση των ενδοσκοπίων, θα αποκαλύψει συχνά ένα στραβό διάφραγμα που πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και πολλές φορές καλοήθεις ή και κακοήθεις όγκους της μύτης».

Ο βήχας, εξηγεί η κ. Παταρίδου, μπορεί να προκαλείται από χρόνια φαρυγγίτιδα λόγω αλλεργίας, χρόνια αμυγδαλίτιδα και ιγμορίτιδα. Μια  πολύ συχνή αιτία είναι η  γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση, η οποία είναι προϊόν του σύγχρονου τρόπου ζωής με τα ακατάστατα γεύματα και την έλλειψη του καλομαγειρεμένου σπιτικού φαγητού. Άλλα αίτια είναι το κάπνισμα, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η χρήση κλιματιστικού, η καταπόνηση λόγω πολλών ωρών ομιλίας και  πιο σπάνια ο καρκίνος του λάρυγγα.

Επίσης, τα δέκατα που επιμένουν συχνά μπορεί να οφείλονται σε χρόνια ιγμορίτιδα ή  φλεγμονή από τις αμυγδαλές και αποδιοργανώνουν την καθημερινότητά μας. Δυστυχώς επειδή συχνά δεν γίνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος  όταν η κατάσταση δεν εκδηλώνεται πάντα με θορυβώδη συμπτώματα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε  πάλι ασθενείς με επιπλοκές από τις χρόνιες αυτές φλεγμονές.

Ο ίλιγγος θέσεως είναι ένα ακόμη συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί το σύγχρονο άνθρωπο και οφείλεται πολύ συχνά σε έλλειψη άσκησης και καθιστική ζωή και επιβάλλει μια σχολαστική εξέταση και την ειδική θεραπεία με χειρισμούς επαναφοράς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση ο καθένας να δίνει τη δική του εξήγηση, αγνοώντας την ουσιαστική αιτία του προβλήματος, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε προσωρινές λύσεις που δεν βελτιώνουν την κατάσταση του.

Όταν κάποιος αξιολογεί έγκαιρα τα συμπτώματα του και  απευθύνεται στον ειδικό αποφεύγοντας τη παγίδα της ενημέρωσης από το διαδίκτυο εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λύση σε κάθε πρόβλημα υγείας.

Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της ζωής στις πόλεις, το άγχος που τους συνοδεύει, οι ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παράλληλα, η τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη, ενώ έχει κάνει τη ζωή μας περισσότερο άνετη, έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικές αλλαγές με δυσμενείς επιπτώσεις για τον άνθρωπο με χαρακτηριστικότερες την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας. Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα άφηναν ανεπηρέαστη την υγεία. Περισσότερο όμως από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με  τον τρόπο ζωής μας και τις περιβαλλοντικές συνήθειες, ο παράγοντας που όλοι συμφωνούν ότι έχει επηρεάσει στο μεγαλύτερο βαθμό την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου δεν είναι άλλος από αυτόν που σχετίζεται με τις διατροφικές μας επιλογές.

To μήνυμα λοιπόν για το σύγχρονο άνθρωπο είναι να αντιληφθεί έγκαιρα τη σημασία του εμπλουτισμού της διατροφής του με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωτικότητά του.

Αυτό είναι κάτι το οποίο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση των νοσημάτων όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων καθώς και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος  όπως η παλινδρόμηση.

Η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη σε θέματα σωστής διατροφής, αλλά το σημαντικότερο είναι να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, το οποίο μας στέλνει μηνύματα όταν το ταλαιπωρούμε. Τα βότανα με τις ευεργετικές τους ιδιότητες όπως το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλισκούνι είναι από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά βότανα που μπορούμε να συναντήσουμε στην ελληνική γη, με τα αφεψήματα και τα αιθέρια έλαιά τους να προσφέρουν θεραπεία σε πολλές παθήσεις και να συμβάλλουν στη συνολική ευεξία του οργανισμού μας.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την σημασία της καλής ψυχικής υγείας, η οποία οδηγεί σε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την ελάττωση της νοσηρότητας. Ας μην γελιόμαστε, είμαστε σε μια εποχή που τα επίπεδα θέρμανσης είναι χαμηλά και η χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης βρίσκεται σε έξαρση, τα επίπεδα υγρασίας στα παλιά σπίτια είναι σύνηθες φαινόμενο με σημεία που εμφανίζουν μούχλα και υγρασία, ή και στα καινούργια που παρουσιάζουν τελευταία τέτοιου είδους προβλήματα, είναι απαραίτητο να προστατευτείτε από αυτά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σας οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργία και άσθμα.  Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν, ενώ έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε συνθήκες έντονης υγρασίας.

Έχοντας ρυθμισμένα τα προβλήματα υγείας είμαστε πιο έτοιμοι να αντέξουμε στην κραιπάλη των γιορτών και να τους δώσουμε και ένα ιδιαίτερο νόημα κάτι που λίγο πολύ όλοι κάνουμε αυτές τις ξεχωριστές μέρες. Το «κλειδί», λοιπόν, για την καλή υγεία και ευεξία είναι η πρόληψη. Οι παρακαταθήκες ενέργειας που παίρνουμε από τις δραστηριότητες που επιλέγει ο καθένας  μας ας γίνουν η αφορμή να αντιδράσουμε πιο ολιστικά στην αύξηση της νοσηρότητας, με ριζικές αλλαγές του καθημερινού τρόπου που ζούμε, που αφορούν τη διατροφή, την άθληση και τη διαχείριση των γεγονότων της ζωής μας.

health.in.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο