Αρχική ΥΓΕΙΑ Μυστικά υγείας για να έχετε πάντα δροσερή αναπνοή!

Μυστικά υγείας για να έχετε πάντα δροσερή αναπνοή!

από lady times

Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κακοσμία της στοματικής κοιλότητας, που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος μαστού: Δείτε μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώτε βραδινό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή, όπως εξηγεί η χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.



Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την κακοσμία του στόματος;

Η στοματική κακοσμία μπορεί να έχει τις ρίζες τις σε διάφορες παθήσεις. Το μπούκωμα της μύτης, που συνοδεύει μια παραρρινοκολπίτιδα, αναγκάζει τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξηροστομία, με αποτέλεσμα την εκδήλωση κακοσμίας από το στόμα, ιδίως της πρωινές ώρες. Η πρωινή κακοσμία αυτού του τύπου διαφέρει από την φυσιολογική πρωινή κακοσμία, που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι καλοήθης και υποχωρεί μόλις πάρει κανείς πρωινό και πλύνει το στόμα του. Επιπλέον, υπάρχει επιβεβαιωμένη σχέση της γαστρoοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) με την κακοσμία του στόματος.

Μια άλλη αιτία της κακοσμίας βρίσκεται στις αμυγδαλές που έχουν έντονα βαθιές κρύπτες, υπολείμματα τροφής που έχουν αναμειχθεί με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα.

Αυτά μπαίνουν στις αμυγδαλές, όπου και γίνεται σήψη και πέψη αυτών των υλικών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έντονα δύσοσμo υλικό. Επίσης, η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από κάποια χρόνια φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αλλά μην ξεχνάμε και τις κακοήθειες στη γλώσσα, στα ούλα, στο φάρυγγα, λάρυγγα και στον ρινοφάρυγγα.

Διαβάστε επίσης: Δείτε πως το χρόνιο στρες «φουντώνει» τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Συμβουλές για δροσερή αναπνοή

Διακοπή του καπνίσματος

Βούρτσισμα των δοντιών

Ξέπλυμα του στόματος με αντισηπτικά διαλύματα

Βούρτσισμα της γλώσσας (ύπαρξη επιχρίσματος – τριχωτή γλώσσα)

Χρήση οδοντικού νήματος

Καθάρισμα και απολύμανση οδοντοστοιχίας κάθε βράδυ

Ξέπλυμα στόματος και αμυγδαλών με νερό ή φυσιολογικό ορό

Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά

Άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών

Αποφυγή αφυδάτωσης με τη λήψη 8 – 10 ποτηριών ύδατος την ημέρα

Λήψη σκευασμάτων μέντας

Διαβάστε επίσης: Θυρεοειδής: Προσοχή στα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα



You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο