Αρχική WELL BEINGFITNESS Πάω γυμναστήριο. Πετσέτα να πάρεις.

Πάω γυμναστήριο. Πετσέτα να πάρεις.

από lady times

Η κλασική Ελληνίδα μάνα λατρεύει να φωνάζει «ζακέτα να πάρεις….». Αν γνώριζε από γυμναστήρια, να είστε σίγουροι ότι θα το είχε αλλάξει σε…. «πετσέτα να πάρεις.»

Πολλοί αθλούμαστε τακτικά και με πειθαρχία στο γυμναστήριο, απολαμβάνοντας ψυχική και σωματική υγεία. Πόσο πειθαρχημένοι είμαστε όμως στους κανόνες υγιεινής; Ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες; Πόσο διαφέρουν σε σχέση με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε όταν επισκεπτόμαστε τους υπόλοιπους χώρους συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εστιατόρια, καφετέριες κτλ.); Ποιές ιδιαιτερότητες έχει το γυμναστήριο που πρέπει να συνυπολογίσω;

Ακόμη κι όταν σε ένα γυμναστήριο την επιμέλεια του καθαρισμού την έχουν επαγγελματικά συνεργεία με πολύ αυστηρά πρότυπα και πολύ δυνατά καθαριστικά, πολλά βακτήρια, ιοί, μύκητες και άλλοι λοιμογόνοι παράγοντες, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη σε χώρους με τέτοια επισκεψιμότητα. Για παράδειγμα ο ιός Norovirus που προκαλεί στομαχικές
διαταραχές, μπορεί να επιβιώσει για έναν ολόκληρο μήνα στην επιφάνεια ενός οργάνου γυμναστικής! Όλοι μας χρησιμοποιούμε τα στρώματα γυμναστικής στο έδαφος,μόνο που εκείνη τη στιγμή ξεχνάμε ότι πριν από εμάς, κάποιος άλλος
έχει κάνει χρήση. Ίσως εκείνη την στιγμή να ξαπλώνεις σε μια εστία λοιμογόνων παραγόντων, που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως πχ. δερματικές.

Ο τρόπος προφύλαξης είναι απλούστατος φέρε μαζί σου μια πετσέτα και βάλε ένα σημάδι στην πλευρά που θα την στρώνεις επάνω στα όργανα όπου θα γυμνάζεσαι, στους χώρους του γυμναστηρίου. Χρησιμοποίησε πάντα την άλλη πλευρά για να σκουπίζεσαι, ενώ απαγορεύεται την ίδια πετσέτα να την χρησιμοποιήσεις αργότερα για να κάνεις ντους στα αποδυτήρια. Εννοείται ότι πρέπει να πλένεται στο σπίτι, μετά από κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο και μια νέα καθαρή να υπάρχει στον σάκο σου καθημερινά!

Στα αποδυτήρια η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, ιών και μυκήτων. Θυμήσου ότι οι μύκητες που βρίσκονται στον πάγκο των αποδυτηρίων είναι πολλοί κι αν καθίσεις γυμνός, κινδυνεύεις να μολυνθείς. Το ίδιο ισχύει και με το πάτωμα, οπότε οι σαγιονάρες είναι απαραίτητες.
Όλα αυτά φυσικά δεν θα σου στερήσουν τη γυμναστική, αλλά θα σου επιτρέψουν να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου συνήθεια χωρίς κινδύνους, και έτσι να έχεις στρατηγική στην αποφυγή λοιμώξεων.
• Πλύνε τα χέρια πριν και μετά το τέλος της γυμναστικής.
• Φέρε πάντα την πετσέτα σου σε μέγεθος ανάλογο με το σώμα σου, ώστε να είναι αρκετή για να καλύψει τους πάγκους και τα όργανα.
• Μην μοιράζεσαι πετσέτες ποτέ.
• Μην κάθεσαι γυμνός σε πάγκους.
• Φόρα υποχρεωτικά σαγιονάρες στα αποδυτήρια, σε σάουνες και χαμάμ.
• Μην ξυρίζεσαι ποτέ στο γυμναστήριο ή λίγο νωρίτερα στο σπίτι γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μικροοργανισμοί να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω αμυχών.
• Σκέψου ότι η πετσέτα, οι σαγιονάρες, ο σάκος, η υγιεινή είναι πιο απαραίτητα από το κινητό σου τηλέφωνο…
Τέλος, η τήρηση των πιο πάνω κανόνων είναι βασικό δείγμα πολιτισμού και σεβασμού τόσο απέναντι στο γυμναστήριο που επέλεξες να περάσεις μερικές από τις πιο ευχάριστες ώρες της εβδομάδας σου, όσο και στον ασκούμενο που βρίσκεται ταυτόχρονα με σένα στον ίδιο χώρο. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, προσπάθησε να αφήσεις το μηχάνημα και γενικότερα τον χώρο όσο καθαρό θα ήθελες να το βρεις όταν ετοιμάζεσαι εσύ να το χρησιμοποιήσεις.

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο