Αρχική BE A MAMA Παιδί και αυτισμός: Τετραπλάσιες οι πιθανότητες όταν η μητέρα…

Παιδί και αυτισμός: Τετραπλάσιες οι πιθανότητες όταν η μητέρα…

από lady times

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και αισθάνονται.

Είναι άγνωστης αιτιολογίας αν και κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ένα νευρολογικό πρόβλημα, που επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα και τις πληροφορίες που δίνουν οι αισθήσεις.

Νέα έρευνα που διαβάζουμε στην ιστοσελίδα onmed.gr επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο της μητέρας στην εκδήλωση αυτισμού στο παιδί.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 2.734 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, την περίοδο 1998-2014.

Τα περισσότερα παιδιά, το 64%, δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή, αλλά 102 παιδιά είχαν διάγνωση διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Συγκριτικά με τα φυσιολογικά παιδιά εκείνα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ήταν πιθανότερο να είναι αγόρια, να έχουν γεννηθεί πρόωρα και να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.

Οι μητέρες των παιδιών αυτών ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτερες ηλικιακά, παχύσαρκες και να έχουν διάγνωση διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μητρική παχυσαρκία σχετίστηκε με 92% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, ενώ η διάγνωση διαβήτη πριν την κύηση σχετίστηκε με πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο.

Όταν οι γυναίκες είχαν ταυτόχρονα διαβήτη και παχυσαρκία, ο κίνδυνος αυτισμού ήταν τετραπλάσιος, αν ο διαβήτης είχε διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν πενταπλάσιος αν ο διαβήτης προϋπήρχε της σύλληψης του εμβρύου.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αυξημένη φλεγμονή, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία ενδεχομένως να ευθύνονται για τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού.

«Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο