Αρχική FOOD LOVER Παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

Παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι

από lady times

Ένα απόλυτα γήινο πιάτο, με μεστή γεύση και άρωμα βροχής σε υγρό βουνό. Οι παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι μεταφέρουν την ώριμη, τρυφερή ομορφιά του φθινόπωρου, με δυνατό σημείο δύο χαρακτηριστικά εποχιακά υλικά: τα εξαιρετικά πορτσίνι ή βασιλομανίταρα και τα κάστανα.

Θα χρειαστείτε:

Υλικά (για 4 άτομα – πρώτο πιάτο)
• 250 γρ. Papardelle Barilla
• 2 κ.σ. αλάτι

για τη σάλτσα
• 200 γρ. κάστανα βρασμένα,καθαρισμένα
• 200 γρ. μανιτάρια (9-10 μεσαία) κομμένα σε λεπτές φέτες
• 25 γρ. ξερά πορτσίνι
• 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
• 1½ κ.σ. κρεμμύδι
• 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών) – αν είναι έτοιμος χρησιμοποιήστε λιγότερο (βλ. στην προετοιμασία)
• 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
• 200 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά (ή/και περισσότερο)
• 2 φέτες σπεκ κομμένες σε λωρίδες (προαιρετικά)
• 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το τελείωμα
• 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Προετοιμασία: 35-40 λεπτά. Κόψτε τα φρέσκα μανιτάρια όσο μουλιάζουν τα ξερά πορτσίνι και ετοιμάστε τη σάλτσα όσο βράζουν τα ζυμαρικά. Βγάλτε την κρέμα απ’ το ψυγείο ξεκινώντας την εκτέλεση, ώστε να μην είναι παγωμένη όταν την ρίξετε στα μανιτάρια. Αν δεν χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό ζωμό κρέατος αλλά έτοιμο, μειώστε την ποσότητα στο μισό και μην προσθέσετε αλάτι στη σάλτσα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Προετοιμάζετε τα μανιτάρια: Βάζετε σε κατσαρόλι τα πορτσίνι, σκεπάζετε με νερό (500 ml) και σιγοβράζετε πολύ χαμηλά (να μην κοχλάζει το νερό) για 15-20 λεπτά. Αφαιρείτε τα πορτσίνι, σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους –θα πρέπει να είναι 250 ml. Τα κόβετε σε λωρίδες.
Στον ίδιο χρόνο καθαρίζετε τα φρέσκα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε φέτες.

Βράζετε τις Pappardelle Barilla: Σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό που βράζει, ρίχνετε 2 κ.σ. αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε κρατώντας 2 φλ. απ΄ το νερό που έβρασαν για την περίπτωση που χρειαστούν έξτρα υγρασία στη συνέχεια.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα ζυμαρικά): Σε μεγάλο ή βαθύ τηγάνι (να χωράει στο τέλος όλα τα υλικά) και σε μέτρια φωτιά, βάζετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε 1 λεπτό περίπου να ξανθύνει το κρεμμύδι (χωρίς να αλλάξει χρώμα).
Αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε τα κομμένα φρέσκα μανιτάρια και το δενδρολίβανο.

Σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας και βάζετε τα porcini με το νερό τους (αυτό που είχατε κρατήσει), τα κάστανα, τον ζωμό, το σπεκ (αν το χρησιμοποιήσετε), λίγο αλάτι (1/4 -1/2 κγ) και τριφτό πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια (προς δυνατή) φωτιά για 3 λεπτά να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.Σουρώνετε το περισσότερο μέρος της σάλτσας σε μπολ -θα είναι 100 ml περίπου (8 κ.σ.). Διατηρήστε την ζεστή. Αφαιρέστε (και πετάξτε) το δενδρολίβανο.Ρίχνετε την κρέμα και την παρμεζάνα και τον περισσότερο μαϊντανό. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι, αν χρειάζεται – δεν θα χρειάζεται.

Ολοκλήρωση: Προσθέτετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά. Τα γυρίζετε όλα να ενωθούν με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο απ’ το νερό των μακαρονιών, που κρατήσατε.

Σερβίρισμα: Μοιράζετε τις παπαρδέλες με κάστανα και μανιτάρια πορτσίνι στα (ζεστά) πιάτα και ρίχνετε πάνω τους 1 λεπτή γραμμή (1.5-2 κ.σ. ανά πιάτο) απ’ τη σάλτσα που κρατήσατε. Σερβίρετε αμέσως.

pandespani.com

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο