Αρχική HomePageSlider Ποσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα; Η διαιτολόγος Νάσια Πασχαλέρη απαντά

Ποσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα; Η διαιτολόγος Νάσια Πασχαλέρη απαντά

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Ερώτηση που μας ρωτάτε συχνά και αγχώνει πολύ κόσμο.

Θα σας απαντήσω γενικά για τα υγρά που χρειαζόμαστε αφού εκτός απ’ το νερό πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα υπόλοιπα ροφήματα όπως χυμούς,γάλα,καφέ,τσάι που μας ενυδατώνουν.

Μη ξεχνάτε ότι και οι τροφές έχουν νερό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το καρπούζι και η ντομάτα. Οι σούπες προσφέρουν επίσης καλή  ενυδάτωση στον οργανισμό.

Παρ’ όλα αυτά το νερό αποτελεί την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού  αφού είναι πηγή ηλεκτρολυτών,δεν περιέχει  θερμίδες και χρωστικά, είναι ότι καλύτερο για το δέρμα μας και την αποβολή τοξινών απ’ τον οργανισμό! Οι γυναίκες που συνήθως έχουν θέμα με κατακράτηση υγρών πρέπει να πίνουν νερό για ν α αποβάλλουν τα περιττά υγρά.Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι το 50-70% του σώματος μας είναι νερό!

Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου όπως το φύλο, την ηλικία, τη σύσταση του σώματος, την ενεργειακή πρόσληψη, την άσκηση, την κατάσταση της υγείας του και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα ένα άτομο που βρίσκεται σε ζεστό κλίμα, ασκείται  πολύ ή έχει πυρετό χρειάζεται παραπάνω υγρά.

Ένα άτομο με καλή υγεία και κανονικές συνθήκες πρέπει να πίνει περίπου 1,5 με 3 λίτρα την ημέρα δηλαδή 6-8 ποτήρια. Ένας υγιής άντρας πρέπει να πίνει περίπου 3 λίτρα υγρά την ημέρα και μία υγιή γυναίκα 2,2 λίτρα την ημέρα. Οπότε η έκφραση ‘8 ποτήρια νερό την ημέρα’ είναι εν μέρει σωστή στην πράξη αρκεί να προσθέτουμε και όλα τα υγρά που καταναλώνουμε εκτός απ’ το νερό.Μπορείτε να μάθετε ακριβώς τις ανάγκες σας σε υγρά με τη μέτρηση μεταβολισμού ηρεμίας,όπου βάση του βασικού μεταβολισμού σας υπολογίζουμε και τις ανάγκες σας σε υγρά.

Πίνετε νερό πριν διψάσετε  αφού η δίψα είναι  δείκτης αφυδάτωσης!

Νάσια Πασχαλέρη
Διαιτολόγος με εξειδίκευση στη γεροντολογία
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
www.foodsherlocks.com (τρώω υγιεινά έξω)
www.healthymarket.gr (ψωνίζω υγιεινά)

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο