Αρχική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΕΞ Σεξ: Πέντε τρόποι να ξαναμπεί στη ζωή σας μετά τα παιδιά

Σεξ: Πέντε τρόποι να ξαναμπεί στη ζωή σας μετά τα παιδιά

από lady times

Ειδικοί σεξουαλικής υγείας, σύμβουλοι γάμου και παντρεμένες μαμάδες διαβάζουμε στο imommy.gr μοιράζονται μαζί μας δοκιμασμένα tips για να τονώσουμε τη χαμένη μας λίμπιντο!

Διαβάστε επίσης: Δείτε πως η τηλεόραση «σκοτώνει» το σεξ…

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς και ο σύντροφός σας είχατε «κοινή» δραστηριότητα; Κι όταν λέμε δραστηριότητα, δεν εννοούμε να υπολογίζετε το μηνιαίο μπάτζετ της οικογένειας ή να κάνετε τη λίστα για το σουπερμάρκετ. Ακόμα σκέφτεστε; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνες. Η πλειοψηφία των γονιών δεν καταφέρνει να επανακτήσει τη σεξουαλική του ζωή για πολλά χρόνια μετά την έλευση ενός παιδιού. «Όταν ένα ζευγάρι δημιουργήσει οικογένεια, τότε αλλάζει όλη του η ζωή. Υπάρχουν πάνες παντού, και μετά παιχνίδια, και μετά μαθήματα, και μετά σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες κ.ο.κ. Είναι δύσκολο να αισθάνεται κάποιος σέξι μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον», τονίζει η δρ. Λόρι Μπάκλεϊ, ψυχολόγος και διευθύντρια του Κέντρου για τις Σχέσεις, το Γάμο και τη Σεξουαλική Θεραπεία στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. «Δύο άνθρωποι με παιδιά παύουν πλέον να είναι απλά εραστές, είναι γονείς και τείνουν να αυτοπροσδιορίζονται μόνο ως γονείς. Υπάρχουν φορές που η επιστροφή στον πρότερο ρόλο τους προκύπτει οργανικά, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως απαιτείται προσπάθεια και επιμονή».
Το ότι είστε μια hot μαμά το γνωρίζετε ήδη. Άλλωστε, πώς θα είχατε καταλήξει με παιδιά διαφορετικά; Αν ξαναζωντανέψετε τη σεξουαλική σας επιθυμία, τότε είναι σίγουρο ότι και η σχέση σας θα βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Λίζας, μιας μαμάς τριών παιδιών: «Όταν εγώ και ο σύζυγός μου περνάμε μια μεγάλη περίοδο χωρίς σεξ, τότε αυτό παύει να είναι ευχάριστο. Αντιθέτως, γίνεται διεκπεραιωτικά, χωρίς πάθος και διάθεση. Για εμάς, το σεξ λειτουργεί θεραπευτικά, εκτός του ότι είναι και πιο δραστικό αλλά και πιο οικονομικό από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία!». Αυτό ακριβώς θα διαπιστώσετε και με όσα θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο. Δεν πρόκειται να σας παραθέσουμε τον οδηγό του Κάμα Σούτρα – άλλωστε, είναι κάτι στο οποίο μπορεί ο καθένας από εμάς να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, θα βρείτε ορισμένες ουσιαστικές αλήθειες για το πώς να βάλετε λίγο αλατοπίπερο στη σεξουαλική σας ζωή, όπως μας τις εκμυστηρεύονται οι ειδικοί του σεξ αλλά και οι μαμάδες που κατάφεραν να κάνουν τη δική τους λίγο πιο… γευστική!

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Τι κόβει «μαχαίρι» τη διάθεση για σεξ;

1. Η δύναμη του φιλιού

Έχετε συμπληρώσει 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού σας και ο γιατρός σας σας δίνει το πράσινο φως για σεξ; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε και να το θέλετε. Μπορεί να έχετε αναρρώσει, αλλά να νιώθετε ακόμα κουρασμένη και αδύναμη. Για το καλό τόσο το δικό σας όσο και του συζύγου σας, δώστε λίγο χρόνο στο ρομαντισμό σας να εκφραστεί: Αφήστε τα χείλη σας να ενωθούν με ένα τρυφερό φιλί! Υπάρχει πράγματι βιολογική εξήγηση για το ότι αυτό λειτουργεί, όπως υποστηρίζει η δρ. Στέλλα Ρέζνικ, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Pleasure Zone: Why We Resist Good Feelings». Δίνοντας στα παιδιά σας όση… αγκαλιά χρειάζονται, αυξάνετε τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον οργανισμό σας, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης και του μητρικού ενστίκτου. Αυτό σας κάνει να δένεστε περισσότερο μαζί τους, αλλά παράλληλα μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης, ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική σας επιθυμία. Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας με τα παιδιά της, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, την ώρα που θα πέφτει το βράδυ στο κρεβάτι, το τελευταίο πράγμα που θα θέλει να είναι η σεξουαλική επαφή. Ο άντρας, από την άλλη, αδυνατεί να το καταλάβει όλο αυτό, οπότε συχνά η οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισής σας να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Το φιλί, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει τονωτικά. «Αυξάνει την έκκριση τεστοστερόνης και κάνει τα σώματα να συγχρονίζονται», λέει η δρ. Ρέζνικ. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, και όχι μόνο τη στιγμή που κάνετε σεξ. Το βλέμμα είναι επίσης κάτι που λειτουργεί τονωτικά. «Επιτρέψτε την οπτική επαφή με το σύντροφό σας, χαμογελάστε του, κοιτάξτε τον γλυκά για λίγα δευτερόλεπτα, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες τουλάχιστον για μία φορά κάθε μέρα». Κι αν το σώμα σας δεν είναι σε sex mood, μην καταπιέζεστε, απλά πείτε το. Η ειλικρίνεια συνοδευόμενη από ένα χάδι κάποιες φορές έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε…

Διαβάστε επίσης: Ποια λάθη εμποδίζουν τον οργασμό στις γυναίκες;

2. Η νοικοκυροσύνη δεν έβλαψε κανέναν
Ζητήστε από το σύντροφό σας να κάνετε μαζί μερικές από τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι, και ίσως νιώσετε να τον επιθυμείτε περισσότερο. Και γιατί θα συμβεί αυτό; Επειδή η συνύπαρξή σας στον ίδιο χώρο, η συνεργασία και η συντροφικότητα που απαιτούνται προκειμένου να διεκπεραιώσετε κάτι από κοινού είναι στοιχεία ικανά να ξυπνήσουν το πάθος σας. Επιπλέον, θα μοιράσετε το βάρος στα δύο, οπότε δεν θα είστε στο τέλος της μέρας τελείως εξαντλημένη από όλο αυτό το νοικοκυριό. Άλλωστε, είναι σπουδαίο για την αυτοεκτίμησή σας να βλέπετε ότι ο σύντροφός σας νοιάζεται για την υγεία σας και θέλει να σας βοηθήσει, μιας και οι δικές του σωματικές αντοχές ξεπερνούν κατά πολύ τις δικές σας. Κι εσείς τότε ίσως και να θέλετε να του το ανταποδώσετε με το δικό σας τρόπο. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Σύλβιας, μαμάς δύο παιδιών: «Λέω στον άντρα μου: ‘Ανέλαβε εσύ τα σκουπίδια και τα πιάτα, κι εγώ θα σε ευχαριστήσω μετά’». Μην αισθάνεστε ντροπή ή ενοχή ζητώντας του να κάνει δουλειές – ίσως και να μην του περνάει καν από το μυαλό ότι τον επιβαρύνεται ή τον κουράζετε!

Διαβάστε επίσης: One night stand: Τι γίνεται όμως την «επόμενη μέρα»;

3. Η κλειδαριά της αγάπης
Για πολλά ζευγάρια, που στερούνται της ιδιωτικότητας στο σπίτι, μια απλή κλειδαριά στην πόρτα του υπνοδωματίου τους αποτελεί τη σωτήρια λύση της διανοητικής αλλά και της σεξουαλικής τους υγείας. Και όχι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου απάνθρωπο για τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εισβάλλουν στο δωμάτιό σας όποτε θέλουν. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγετε, μικροί και μεγάλοι, να βιώσετε αμήχανες στιγμές. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Μαρίας, μητέρας δύο παιδιών: «Ήταν πολύ αργά το βράδυ όταν τα παιδιά μου, τότε 4 και 7 ετών αντίστοιχα, είχαν πέσει για ύπνο ώρες πριν. Εμείς κλειδώσαμε την πόρτα, βάλαμε χαμηλή μουσική και απολαύσαμε μια ιδιαίτερα ρομαντική περιπέτεια με το σύζυγό μου – μέχρι τη στιγμή που η κόρη μου προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα φωνάζοντας: ‘Μαμά, είσαι καλά;’. Σε δευτερόλεπτα, μεταμορφώθηκα από ερωμένη σε μαμά, ντύθηκα και έσπευσα να την ξαναβάλω στο κρεβάτι της, χωρίς όμως απρόοπτα. Γενικά, πάντως, η σεξουαλική μας ζωή έγινε ακόμα καλύτερη μετά τα παιδιά, ίσως επειδή τη διαφυλάξαμε και την εκτιμήσαμε περισσότερο».

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που θεραπεύει το σεξ (και δεν το γνωρίζαμε)

4. Ο διάλογος είναι μαγικός
Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στον κόσμο, δεν είναι ικανό να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία ενός άντρα -στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον- αν βάλει στο μυαλό του να κάνει σεξ. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τις γυναίκες. «Ο άντρας μου είναι πολύ βοηθητικός και στοργικός πατέρας, αλλά η ψυχολογία του δεν επηρεάζεται τόσο όσο η δική μου, όταν π.χ. γίνεται κάτι με τα παιδιά», λέει η Μαρία. «Στην πραγματικότητα, για εκείνον το σεξ είναι η λύση, η ανακούφιση από το στρες. Για μένα, είναι το ακριβώς αντίθετο», προσθέτει. Σύμφωνα με τη δρ. Ρέζνικ, «όταν μια γυναίκα έχει μικρά παιδιά, της αποσπούν όλη την προσοχή. Ίσως αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να εξασφαλίσει ότι η μαμά θα φροντίσει απερίσπαστη το παιδί της. Όταν, όμως, μια γυναίκα είναι 100% αφοσιωμένη σε αυτό, τότε είναι αναμενόμενο ότι θα παραμερίσει την προσωπική της ικανοποίηση». Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι ρυθμισμένος να αντιδρά ακαριαία στις ανάγκες των παιδιών, ακόμα κι αν μια μαμά δεν το αντιλαμβάνεται συνειδητά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προετοιμάζετε το μυαλό σας για το «παιχνίδι», προτού έρθετε αντιμέτωπες με αυτό – και ο μόνος τρόπος για να το κάνετε είναι να «παίξετε» με τις λέξεις πριν φτάσετε στα προκαταρκτικά. «Τρέχω όλη μέρα με τα παιδιά, και ο άντρας μου θέλει ξαφνικά να πάμε στο κρεβάτι χωρίς δεύτερη κουβέντα, ενώ λίγο πριν προσπαθούσαμε να λύσουμε οικογενειακά προβλήματα», λέει η Μαργαρίτα, μητέρα δύο μικρών αγοριών. «Δεν καταλαβαίνει ότι έχω ανάγκη πρώτα να επικοινωνήσω συναισθηματικά μαζί του», προσθέτει. «Ο διάλογος στο κρεβάτι δεν χρειάζεται να έχει σεξουαλικά υπονοούμενα ή πικάντικες λεπτομέρειες. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια γυναίκα να την προσεγγίσει ο σύντροφός της εγκεφαλικά, ώστε να χαλαρώσει, να νιώσει, να αισθανθεί, προκειμένου το σώμα της να αφεθεί και να λειτουργήσει», τονίζει η δρ. Ρέζνικ.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα λόγοι που οδηγούν κάποιον στην απιστία!

5. Η αυτοπεποίθηση είναι το μεγαλύτερο «όπλο»
Αρχίστε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας ως μια γυναίκα που είναι επιθυμητή. Ποιος νοιάζεται που οι εγκυμοσύνες άλλαξαν λίγο το σώμα σας; Να θυμάστε ότι για το σύντροφό σας είστε η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Δεν τον αφορά όσο νομίζετε αν είστε λιγότερο σφριγηλή από πριν. Στην πραγματικότητα, μπορεί και να του αρέσει! Ακόμα κι αν έχετε λίγα παραπάνω κιλά, το σημαντικό είναι να αισθάνεστε καλά μαζί του. Μην παραμελείτε, όμως, τη θηλυκή πλευρά του εαυτού σας. Μερικά προκλητικά εσώρουχα είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν διεγερτικά τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνον. Επιπλέον, λίγη άσκηση θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε την καλή φυσική σας κατάσταση. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καθημερινές δραστηριότητες είναι ικανές να επαναφέρουν το σώμα στην προ εγκυμοσύνης κατάστασή του, χωρίς καμιά ιδιαίτερα εξαντλητική προσπάθεια. Αν πιστέψετε ότι είστε σέξι, τότε είναι βέβαιο ότι και οι άλλοι γύρω σας θα το εισπράξουν. Τέλος, καταστήστε σαφές στο σύντροφό σας ότι θα σας άρεσε πολύ να σας λέει πόσο όμορφη είστε και πόσο πολύ του αρέσετε. Και τότε θα διαπιστώσετε ότι η επιθυμία σας για εκείνον θα προκύψει εκεί που δεν θα το περιμένετε, ενώ π.χ. εκείνος θα πλένει τα πιάτα. Ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο κακή ιδέα να βάλετε μια κλειδαριά και στην κουζίνα!

Διαβάστε επίσης: Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Αποδοχή ή ενοχή;

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο