Αρχική BEAUTY Στραβά δόντια τέλος και μάλιστα χωρίς σιδεράκια

Στραβά δόντια τέλος και μάλιστα χωρίς σιδεράκια

από lady times
Η ορθοδοντική θεραπεία στο μυαλό των περισσοτέρων είναι συνυφασμένη με την παιδική ηλικία. Και αυτό κάνει πολλούς ενήλικες με στραβά δόντια να είναι διστακτικοί στην αποκατάσταση του προβλήματος και την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου.

Διαβάστε επίσης: Aλλάξτε το χαμόγελο σας με την τελευταία λέξη της Οδοντιατρικής

Μια νέα, ωστόσο, αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση διορθώνει τα στραβά δόντια, χωρίς σιδεράκια και σε μια μόλις επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Όπως εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρούργος-Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, «η ψυχολογία του ενήλικα οδοντιατρικού ασθενή διαφέρει από την ψυχολογία του παιδιού για να δεχθεί ορθοδοντική θεραπεία. Το κύριο πρόβλημά του εντοπίζεται ψυχολογικά στην αδυναμία του να δεχθεί να βάλει σιδεράκια για τρεις λόγους. Πρώτον, αισθάνεται ότι ήδη έχει αισθητικό πρόβλημα, δεύτερον ντρέπεται ότι θα τον κοροϊδεύουν γιατί θα μοιάζει με παιδί και τρίτον, δεν αντέχει το σύνηθες διάστημα θεραπείας 12-24 μήνες αποκατάστασης με την ορθοδοντική».


Σύμφωνα με την κ. Κωστομοίρη, παρ’ όλο που ο ενήλικας οδοντιατρικός ασθενής κατανοεί ότι μόνο με ορθοδοντική θεραπεία τα δόντια θα μετακινηθούν, «προτιμά μία αισθητική λύση με μόνιμο αποτέλεσμα, γιατί αυτή θα του δώσει τη δυνατότητα της εμφάνισης ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Τις περισσότερες φορές επιθυμεί ένα λευκό χαμόγελο με ίσια δόντια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χαμηλότερο κόστος (δεν παρεμβάλλεται τεχνίτης που αυξάνει το κόστος)».

Αυτή η αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση που αφορά μόνο ενήλικες απαιτεί γνώση και ταλέντο του οδοντιάτρου.

«Γίνεται σε δύο ώρες για δέκα δόντια της επάνω γνάθου και δύο ώρες για δέκα δόντια της κάτω γνάθου με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά τις σύνθετες ρητίνες, υλικά που χρησιμοποιούμε για τα λευκά σφραγίσματα. Η διαφορά στη χρήση των υλικών αυτών έγκειται στο γεγονός ότι επιπλέον μπορεί και γίνεται, να διορθώσουμε την εμφάνιση των στραβών δοντιών σε ίσια και όχι μόνο. Υπό  την προϋπόθεση πάντα ότι η εφαρμογή γίνεται σε κάθε δόντι χωριστά, σε πλήρη ανατομία, έτσι ώστε οι κανόνες στοματικής υγιεινής να παραμένουν οι ίδιοι όπως και στα φυσικά μας δόντια. Δηλαδή, να περνάει το οδοντιατρικό νήμα χωρίς να “σκαλώνει” και σπάει, καθώς και τα όρια των δοντιών στα ούλα να είναι σε απόλυτη ανατομία, έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται με το καθημερινό βούρτσισμα καθώς και στον εξαμηνιαίο καθαρισμό», εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη.

 Διαβάστε επίσης: Ρινοπλαστική: Μπορεί να επηρεάσει το χαμόγελο;

Μετά την ολοκλήρωση της αισθητικής παρέμβασης η θέση των δοντιών στην γνάθο παραμένει η ίδια. Αλλά έχει αλλάξει η εξωτερική εμφάνιση των δοντιών, έτσι ώστε όταν χαμογελάμε τα δόντια μας να φαίνονται ίσια.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι ουσιαστικά έχουμε κάνει ένα μόνιμο lifting δοντιών.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το «lifting δοντιών»

Σύμφωνα με την ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, Χειρούργο-Οδοντίατρο, η αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσες:

  • Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε

  • Σε μικρά να τα μεγαλώσουμε

  • Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα για να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα

  • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα

  • Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών

  • Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει  τα σιδεράκια

  • Όταν δεν έχω αποτέλεσμα με  την λεύκανση

  • Όταν υπάρχουν ελλείψεις δοντιών

  • Σε δόντια νεογιλά (παιδικά) σε ενήλικες

  • Σε αποτριβές δοντιών

  • Σε διόρθωση σύγκλεισης

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις χασμοδοντίας όταν ο ασθενής έχει αποκλείσει την ορθογναθική

Διαβάστε επίσης: Tips για να αποκτήσετε τέλειο χαμόγελο!

«Υπάρχει επιπλέον η αποκατάσταση με ολοκεραμικές αποκαταστάσεις, είτε υπό μορφή όψεων, είτε υπό μορφή στεφανών πλήρους κάλυψης των δοντιών με  μεγαλύτερο κόστος και το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα  αν εφαρμόζεται από ειδικούς», συμπληρώνει η κ. Κωστομοίρη.

Και εξηγεί ότι «σ’ αυτή την περίπτωση παρεμβάλλεται επιπλέον το εργαστηριακό στάδιο και κατά συνέπεια ο χρόνος αποκατάστασης και το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις άμεσες αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης. Επιπλέον σ’ αυτή την περίπτωση συχνά απαιτείται μεγαλύτερος τροχισμός (απώλεια οδοντικής ουσίας)».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η οδοντιατρική σήμερα έχει τη δυνατότητα προηγμένων θεραπευτικών και αισθητικών εφαρμογών. Και ο οδοντίατρος έχει την υποχρέωση να προσφέρει πρώτα απ’ όλα την άριστη θεραπευτική αγωγή, αλλά ταυτόχρονα να δώσει λύσεις και σε αισθητικά προβλήματα, επικοινωνώντας με τον ασθενή του τους περιορισμούς και τις δυνατότητες κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης.

health.in.gr

Διαβάστε επίσης: Τα προβιοτικά στη στοματική υγεία



You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο