Αρχική ΥΓΕΙΑ Τα προβιοτικά στη στοματική υγεία

Τα προβιοτικά στη στοματική υγεία

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Η πρόσληψη προβιοτικων για την γενική υγεία χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό και την διατήρηση των ιδανικών βακτηρίων στον οργανισμό.

Εκτός από την γαστρεντερική οδό όπου είναι πιο διαδεδομένη η χρήση τους ανάλογος τρόπος δράσης λαμβάνει χώρα και στην στοματική κοιλότητα την οποία κατοικούν εκατομμύρια είδη βακτηρίων.
Όταν το στοματικό οικοσυστήμα δεν βρίσκεται σε ισορροπία, θα παρουσιαστούν αμέσως συμπτώματα φλεγμονης, τερηδόνα και αιμορραγία.
Τα άτομα που έχουν ενσωματώσει τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικα στη δίαιτα τους μπορεί ήδη να επωφελούνται από το θεραπευτικό δυναμικό και την αναστολη κάποιων παθογόνων βακτηρίων (οπως των porphyromonas gingivalis, prevotella intemedia, fusobacterium nucleatum, aggregatibacter actinomycetemcomitans).
Διατηρώντας ισορροπία μεταξύ των επωφελων και των επιβλαβών βακτηρίων, βελτιώνεται το στοματικό αμυντικό σύστημα. Εάν το πετύχουμε αυτό, μπορούμε σταδιακά να επηρεάσουμε την στοματική υγεία των ασθενών μας και να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη για επεμβατική Οδοντιατρική η φαρμακευτική στοματική περίθαλψη.
Η λέξη προβιοτικο προέρχεται από λατινικές και ελληνικές λέξεις που κυριολεκτικά σημαίνουν <<για τη ζωή>>.
 Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ορίζει για τα προβιοτικα ότι είναι << η χρήση ζωντανών μικροοργανισμών οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, επιφέρουν όφελος στην υγεία του ξενιστη>>.
Τα προβιοτικα στοματικής υγιεινής προορίζονται να βοηθήσουν τη στοματική κοιλότητα να διατηρεί μια υγιή μικροβιακή χλωρίδα.
Τα προβιοτικα βακτήρια λειτουργούν συνεργιστικα ως ανταγωνιστές των ανεπιθύμητων στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με την ανεξέλεγκτη τερηδόνα, την δυσάρεστη αναπνοή και τις στοματικές μολύνσεις.
Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα χορήγησης με τα συμπληρώματα διατροφής, παστιλιες, φόρμουλες τσίχλας η καραμελας καθώς και οδοντόπαστας.
Το άρθρο επιμελήθηκε για το  ladytimes.gr η Αγγελική Μπατσκίνη Οδοντίατρος

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο