Αρχική ΥΓΕΙΑ Τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό στα Οδοντιατρικά Τμήματα του ΕΣΥ

Τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό στα Οδοντιατρικά Τμήματα του ΕΣΥ

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό αντιμετωπίζουν τα Οδοντιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ,

που παρέχουν οδοντιατρική περίθαλψη σε άτομα με αναπηρία, σε ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό ή σύνδρομο Down, καθώς και σε φορείς του Aids. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή μόνο σε 21 νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε οδοντιατρικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και υπεύθυνη του Στοματολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας Φλώρα Ζερβού, σε ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με τίτλο «Ο οδοντιατρικός ασθενής με HIV λοίμωξη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως ανέφερε η κ. Ζερβού, αν και 82 από τα 117 νοσοκομεία της χώρας διαθέτουν οδοντιάτρους, μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία πραγματοποιούνται οδοντιατρικές επεμβάσεις υπό γενική αναισθησία σε ασθενείς με βεβαρημένη υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, οι ασθενείς στην Αττική μπορούν να απευθυνθούν μόλις σε 3 νοσοκομεία: στο «Ακληπιείο Βούλας», στο Νοσοκομείο Νίκαιας και στο «Σωτηρία». Επεμβάσεις γίνονται και σε δύο παιδιατρικά –μόνο για μικρούς ασθενείς- στο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Παίδων Πεντέλης.

Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο για τους οδοντιατρικούς ασθενείς στα παραπάνω νοσοκομεία είναι πολύμηνες. Όπως είπε η κ. Ζερβού, μόνο στο «Ασκληπιείο» Βούλας η λίστα φθάνει τους 8 μήνες!

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες οδοντιατρικές μονάδες υπό γενική αναισθησία προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές και η ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών. «Σήμερα υπάρχουν πολλοί νομοί χωρίς μονάδες και οι σοβαρά ασθενείς μεταφέρονται με δικά τους έξοδα σε άλλες πόλεις για την οδοντιατρική τους περίθαλψη» σημείωσε η κ. Ζερβού.

Βέβαια για να λειτουργήσουν τέτοιες οδοντιατρικές μονάδες και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρειάζεται να γίνει εκπαίδευση. Πρέπει να εκπαιδευτούν οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας στο αντικείμενο της αντιμετώπισης του ειδικού οδοντιατρικού ασθενούς και να θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση – ειδικότητα στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική, η Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας, η οποία θα διασφαλίσει την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των οδοντιάτρων στο αντικείμενο αυτό και την παροχή βελτιωμένης ειδικής οδοντιατρικής φροντίδας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο