Αρχική HomePageSlider Τεχνοστρές: Τι προκαλεί στην υγεία των εργαζομένων;

Τεχνοστρές: Τι προκαλεί στην υγεία των εργαζομένων;

από lady times

Μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει την ζωή των όλων πιο εύκολη αλλά έχει δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Μια νέα έρευνα της Microsoft, η οποία έγινε σε 20.000 Ευρωπαίους, δείχνει ότι η τεχνολογία και ιδίως η δυνατότητα διαρκούς συνδεσιμότητας μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», προκαλώντας στρες και τελικά μειώνοντας την παραγωγικότητα αρκετών εργαζομένων.

Πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι κυρίως ο καταιγισμός από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά επίσης από μηνύματα SMS και άλλες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις συχνά τους αποσπά την προσοχή και τους εμποδίζει να συγκεντρωθούν, ιδίως αν συνυπολογιστούν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισήμανε ένας ειδικός, πολλοί εργαζόμενοι στην εποχή μας υποφέρουν από υψηλά επίπεδα τεχνοστρές, μιας ειδικής μορφής άγχους που σχετίζεται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και που βιώνεται ως διασπαστική.

Η δειγματοληπτική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους δέκα εργαζομένους (ποσοστό 11,4%) αισθάνεται πραγματικά παραγωγικός.

Οι σύγχρονοι εργαζόμενοι διαθέτουν μια αφθονία τεχνολογίας στα ακροδάχτυλά τους, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται κατ’ ανάγκη σε θετικές εκβάσεις» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Microsoft επισήμανε τους κινδύνους από τη «συνεχή συνδεσιμότητα», καθώς έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκρίνονται στα μηνύματα και στα αιτήματα επικοινωνίας που δέχονται μέσω smartphones, tablets και κάθε είδους υπολογιστές.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ωράριο των εργαζομένων να γίνεται εκ των πραγμάτων «λάστιχο» και να ξεφεύγει από τα τυπικά όρια. Αν και υποτίθεται ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας από οπουδήποτε (στο γραφείο, στο σπίτι, στις καφετέριες και εν κινήσει στο δρόμο) φέρνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τελικά το τεχνοστρές δεν υποσκάπτει μόνο την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο του εργαζομένου, αλλά και τις ίδιες τις επιδόσεις στη δουλειά του.

(Πηγή: BBC, iatronea.gr)

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο