Αρχική HomePageSlider Υπερφαγία: Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό!

Υπερφαγία: Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό!

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Λίγο ή πολύ οι περισσότεροι από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους να έχουν καταναλώσει περισσότερο φαγητό απ’ όσο θα έπρεπε. Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό όταν το παρακάνουμε!

Συσσωρεύεται αέρας στο στομάχι

Όταν τρώμε, παραπάνω, συσσωρεύεται αέρας στο στομάχι, ο οποίος αναπόφευκτα θα οδηγήσει στα γνωστά σε όλους μας ρεψίματα, που αποτελούν ένα φυσικό τρόπο να τον διώξουμε από τον οργανισμό μας και να ανακουφιστούμε.

Δημιουργεί εθισμό

Η υπερφαγία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που δρουν και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με μελέτες, καθώς οι μεταβολές στοπ φαγητό δημιουργούν νευροχημικές εξαρτήσεις σε αυτόν που καταναλώνει. Το φαγητό μπορεί να απελευθερώσει την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να συνδέσουμε το φαγητό και την υπερκατανάλωσή του με κάτι καλό κι ευχάριστο. Αν ενεργοποιηθούν από την υπερφαγία, αυτά τα νευροχημικά μοτίβα είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Προκαλεί καούρες

Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ για να διασπάσει το φαγητό κι αν έχει να διασπάσει περισσότερη τροφή, σημαίνει ότι το περισσότερο οξύ μπορεί να ερεθίσει το εσωτερικό του στομάχου. Το στομάχι παραμένει πρησμένο όταν υπάρχουν περιέχει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ο μυς που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τότε, δεν κλείνει καλά, κάτι που οδηγεί την τροφή και τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και να μας δημιουργούν τις γνωστές καούρες.

Φέρνει νύστα

Η υπερφαγία και το πολύ φαγητό στο στομάχι οδηγεί σε κάποιου είδους βιοχημικό σοκ σε όλο το σώμα, με την αναπνοή να βαραίνει, τα όργανα του πεπτικού να εργάζονται πιο σκληρά για να αποθηκεύσουν και να μετατρέψουν το έξτρα φαγητό σε ενέργεια και το αίμα να στέλνεται μακριά από τον εγκέφαλο για να βοηθήσει τη διαδικασία. Το αίσθημα νύστας μέσα στο επόμενο μισάωρο είναι πολύ σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυξάνεται η πιθανότητα διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης

Η υπερφαγία επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία και πιθανόν να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο και περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό. Η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο αίματος συνήθως πάνε χέρι-χέρι με την υπερκατανάλωση φαγητού.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο