Αρχική ΥΓΕΙΑ Φαρμακοποιοί προς ΕΟΦ: Πάρτε μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων!

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΦ: Πάρτε μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων!

από lady times

Μέτρα για την καταπολέμηση των ελλείψεων φαρμάκων ζητά από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Διαβάστε επίσης: Δείτε πως το χρόνιο στρες «φουντώνει» τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, 200 περίπου φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και από αυτά, τα 138 δεν πρόκειται να επιστρέψουν, καθώς οι παρασκευάστριες εταιρείες δήλωσαν ήδη τη διακοπή κυκλοφορίας τους.



Τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει: «Σε κάποιες από αυτές, τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό. Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί».

Το προεδρείο του ΠΦΣ κατέθεσε επίσημα στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων και κατήγγειλε την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του ΠΦΣ, όπως σχολιάζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης: Ήσουν άρρωστος; Δες τι πρέπει να κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς. «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης. «Από την άλλη πλευρά, ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δύο και τρείς φορές.

Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «ο ΕΟΦ οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών».


Διαβάστε επίσης:Ποιες τροφές αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου;

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο