Αρχική FOOD LOVER Χταπόδι με πατάτες και κρεμμύδια στη κατσαρόλα

Χταπόδι με πατάτες και κρεμμύδια στη κατσαρόλα

από lady times

Πεντανόστιμο χταποδάκι με πατάτες και κρεμμύδια στη κατσαρόλα. Το τέλειο πιάτο, με πλούσια εξαιρετική γεύση, ιδανικό για το νηστίσιμο σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:Ζουμερά μπιφτέκια νηστίσιμα

Μια συνταγή για ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο που θα σας εκπλήξει με τη νοστιμιά του.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 χταπόδι 1½ κιλό περίπου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/3 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες ή ροδέλες
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους ή κυδωνάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 500 ml βραστό νερό + λίγο επιπλέον αν απαιτηθεί
  • 1/3 ματσάκι άνηθος ή μάραθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε επίσης: Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά και δυόσμο. Μοναδική συνταγή!!!

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε σχολαστικά το χταπόδι να βγάλετε την άμμο που έχουν η “κουκούλα” και οι βεντούζες του, το σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με τη κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και το κύμινο. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε το χταπόδι σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λ.
  2. Σημείωση: Για να βγάλει το χταπόδι τα υγρά του, μέσα στα οποία θα μαγειρευτεί, είναι απαραίτητο να το μαγειρέψετε σκέτο και σε πολύ χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, ώστε να μην εξατμιστούν τα υγρά πριν προλάβει να μαλακώσει το χταπόδι.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο, σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, για 5-6 λ ή μέχρι να “μαραθούν” και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Μετά τα 45 λ βρασίματος του χταποδιού ρίχνετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι από το τηγάνι στη κατσαρόλα με το χταπόδι και ανακατεύετε.
  4. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το σκόρδο και τα 500 ml καυτό νερό (πρέπει να είναι καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός και σφίξει το χταπόδι). Το νερό πρέπει να σκεπάζει τις πατάτες τελείως, διαφορετικά προσθέτετε λίγο επιπλέον καυτό νερό.
  5. Τα ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σας με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 20 λ. Στα 20 λ βρασίματος το αλατοπιπερώνετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγο-μαγείρεμα για άλλα 20 λ ή μέχρι να βράσουν οι πατάτες και μαλακώσει καλά το χταπόδι.
  6. Ένα με δύο (1-2) λεπτά πριν αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί ισομερώς. Το αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε το στικ κανέλας και τη δάφνη, με μια πιρούνα βγάζετε το χταπόδι το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε με τις πατάτες και τη σάλτσα του.

sintayes.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο