Αρχική escape plan Μια βόλτα στο Νυμφαίο Φλώρινας

Μια βόλτα στο Νυμφαίο Φλώρινας

από lady times

Στο Νυμφαίο του νομού Φλωρίνης τα πρώτα χιόνια πέφτουν πολλές φορές στις αρχές Οκτωβρίου. Το υψόμετρό του άλλωστε, στα 1.350 μέτρα επί του όρους Βερμίου, δικαιολογεί τις «σκληρές» κλιματολογικές συνθήκες.

Παιδί της ανάγκης των Βλάχων (γηγενών λατινοφώνων) να βρουν απρόσιτο καταφύγιο μετά τις συγκρούσεις τους με τους Οθωμανούς, το 1385, το Νυμφαίο έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, έχοντας μάλιστα τιμηθεί με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» από την UNESCO για πρότυπη διατήρηση της πολιτισμικής του κληρονομιάς και του φυσικού του περιβάλλοντος.

Μετά από μια ιστορικά σύντομα παρακμή λόγω του εμφυλίου πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, από τη δεκαετία του ’80 και ακόμη εντονότερα του ’90, το Νυμφαίο ξαναστάθηκε στα «πόδια» του και η αναγέννησή του ήταν τόσο επιτυχημένη, που πλέον δεν θεωρείται μόνο ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, αλλά και ένας από τους πλέον ξεχωριστούς χειμερινούς προορισμούς.

Τα αρχοντικά μιας άλλης εποχής αποτέλεσαν τη βάση για σύγχρονους, παραδοσιακής μορφής ξενώνες, τα παλιά καφενεία έχουν μετατραπεί σε απέριττα μπιστρό, τα τοπικά προϊόντα είναι πανταχού παρόντα, ενώ τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα πετρόχτιστα οικήματα συμπληρώνουν το σκηνικό.

Το δάσος οξιάς το οποίο περιβάλλει το Νυμφαίο είναι γνωστό για τα μονοπάτια αλλά και για τα μανιτάρια του, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας του «Αρκτούρου. Εκεί μπορείτε να συναντήσετε και τις εναπομείνασες πρώην αιχμάλωτες αρκούδες, που δεν μπορούν πια να ζήσουν σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας στη φύση.

Στο χωριό φιλοξενείται επίσης μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, καθώς η πρώτη αποτελούσε παράδοση του Νυμφαίου ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα.

travelstories.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο