Αρχική WELL BEINGFITNESS 5 συνήθειες που άλλαξες, αλλά πρέπει να ξανασκεφτείς!

5 συνήθειες που άλλαξες, αλλά πρέπει να ξανασκεφτείς!

από lady times

Μήπως έχεις βαρεθεί να διαβάζεις έρευνες και λίστες με tips για ευεξία και ευζωία? Πιθανότατα, να έχεις υιοθετήσει κάποιες από τις συμβουλές προκειμένου να βελτιώσεις την φυσική σου αντοχή, να boost-άρεις τη δημιουργικότητά σου και να ενισχύσεις την αποδοτικότητά σου.

Η ερώτησή μας είναι: Είσαι σίγουρος ότι εφαρμόζεις σωστά τις συμβουλές? Δηλαδή σου κάνουν όντως καλό οι συνήθειες που υιοθετείς ή πιθανόν σου δημιουργούν επιπλέον εμπόδια που δεν χρειαζόταν να μπεις καν στον κόπο να τα αποφύγεις?

Διάβασε εδώ πως μπορείς να βελτιώσεις αυτές τις πέντε κοινές συνήθειες προς όφελός σου!

1. Jogging ή ποδήλατο στους δρόμους της πόλης. Σίγουρα?

Ενώ η καρδιαγγειακή άσκηση είναι μια από τις καλύτερες μορφές σωματικής ενεργοποίησης για να ενισχύσει κανείς την εγρήγορση, τη διάθεση και τη συγκέντρωσή του, το να λαχανιάζεις δίπλα ακριβώς στην εξάτμιση πολλών αυτοκινήτων δεν είναι και φοβερά αποτελεσματικό.

Ενόσω αθλείσαι, ο εγκέφαλός σου αυξάνει μια πρωτεϊνη που βελτιώνει την απόδοση της γνώσης και της μνήμης. Είναι η ίδια πρωτεϊνη που μειώνεται όσο εισπνέεις μολυσμένο αέρα. Που σημαίνει ότι μπορεί να ιδρώνεις και στο urban περιβάλλον, αλλά τις πλήρεις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης από το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου δεν μπορείς να τις απολαύσεις.

Είναι λοιπόν καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιο γυμανστήριο ή fitness studio ακόμη και για την cardio προπόνησή σου ή τουλάχιστον να στραφείς προς κοντινά δασάκια ή πάρκα- μακριά όσο γίνεται από τα καυσαέρια της πόλης.

Ναι- να πάρεις τα βουνά! Γιατί όχι??

2. Πολλά (πάμπολλα) Συχνά γεύματα.

Είναι γεγονός ότι έχουμε βομβαρδιστεί κατά καιρούς με τη νοοτροπία των πολλών και συχνών γευμάτων. Ταυτόχρονα σε μια προηγούμενη γενιά, οι γονείς μας για παράδειγμα πίστευαν ακράδαντα ότι για να χάσει κανείς βάρος χρειάζεται απλά να παραλείψει το βραδινό γεύμα. Χάνοντας σε θερμίδες? Ή εκμεταλλευόμενος τις κάποιες ώρες νηστείας?

Μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση? Μήπως είναι μεν σωστό και αναγκαίο να μην λαμβάνουμε εντός μιας ημέρας λιγότερες θερμίδες από αυτές που αναλογούν στην ημερήσια πρόσληψή μας ως οργανισμών, αλλά από την άλλη μήπως θα ήταν σωστό για κάποιο διάστημα να εφαρμόσουμε και τη θεωρία του περίφημου fasting?

Ναι, η υπερβολική πείνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την αντικειμενική σου θεώρηση στα πράγματα , αλλά αν έχεις διατηρήσει μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή για κάποιο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή της διαλείπουσας νηστείας μπορεί να σε βοηθήσει να θεμελιώσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα.

Αν το fasting νιώθεις ότι δεν είναι για σένα, δοκίμασε να καταγράφεις μια περίοδο τα γεύματά σου και να σημειώνεις δίπλα τους και μια δυο λεξούλες σε σχέση με την ψυχολογική αίσθηση που κάθε γεύμα σου αφήνει.

Κάνε την ανασκόπησή σου και άφησε την κρίση σου να φθάσει στα πολυπόθητα συμπεράσματα.

3. Power Naps: Ξεκούραση ή Κούραση?

Μήπως τα λεγόμενα power naps που σε γεμίζουν υποτίθεται ενέργεια και ζωντάνια επηρεάζουν αρνητικά τον βραδινό σου ύπνο?

Ιδανικά, είναι σωστό να κοιμάσαι περίπου 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Αν, όμως, κοιμηθείς για 20 ή 40 λεπτά αργά το απόγευμα, είναι πιθανό να μην αποκοιμηθείς εύκολα νωρίς το βράδυ την ίδια στιγμή που το ξυπνητήρι για τη δουλειά χτυπάει την ίδια ακριβώς ώρα κάθε μέρα.

Φρόντισε σ’ ένα power nap σου να ξεπερνάς κάπου κάπου τα 90 λεπτά ύπνου (ισοδυναμούν με έναν πλήρη κύκλο ύπνου), ώστε ο εγκέφαλός σου να περνά από όλες τις φάσεις του ύπνου και να φτάνεις και στο τρίτο χωρίς όνειρα αποκαταστατικό στάδιο ύπνου, τότε που το μυαλό σου εμπεδώνει τις νέες γνώσεις, καταχωρεί τις πρόσφατες μνήμες και δημιουργεί νέες συνδέσεις που οδηγούν σε δημιουργικές ιδέες.

4. Βγάλε εντελώς την καφεΐνη από τη ζωή σου. Εντελώς??

Όταν πρόκειται για την καφεΐνη, είναι αναμφισβήτητο ότι στους περισσότερους ανθρώπους θα λειτουργούσε καλύτερα η ελάττωση παρά η πλήρης απαλοιφή.

Πράγματι, ο καφές σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει και επηρεάζει αρνητικά τα νεύρα και τον ύπνο σου. Την ίδια όμως στιγμή, η καφεΐνη σε περιορισμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα διεγείρει το νευρικό σου σύστημα, σε ενεργοποιεί και βοηθά ώς και στην προ πολλών ετών ανάκληση μνημών ( σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins).

Περιόρισε λοιπόν την κατανάλωση καφέ σε μάξιμουμ δύο κούπες την ημέρα και σε χρόνο που τον χρειάζεσαι για να ενεργοποιηθείς, αποφεύγοντας να καταναλώνεις καφεΐνη μετά τις 14:00 ώστε να μένει ανεπηρέαστος ο βραδινός σου ύπνος.

5. Βραδινές προπονήσεις (και μεταμεσονύκτιο μάτι γαρίδας)

Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος που αθλείται σε σχέση με κάποιον που δεν ασκείται καθόλου είναι πιο υγιής και έχει περισσότερη ενέργεια.

Από την άλλη κατάλληλη για γυμναστική είναι κάθε ώρα της ημέρας συμπεριλαμβανομένων και των λίγων ωρών ακριβώς πριν τον ύπνο? Έρευνες δείχνουν ότι η έντονη σωματική άσκηση λίγο πριν τον βραδινό ύπνο μπορεί να διαταράξει αυτόν τον τελευταίο και να μην οδηγήσει σε επαρκή ξεκούραση.

Ιδανικά, είναι σημαντικό να ξεκινάτε τη μέρα σας ασκούμενοι καθότι τις μέρες που ξεκινάμε με σωματική άσκηση είμαστε έως και 15% πιο παραγωγικοί από εκείνες που απλά τρώμε πρωινό και ριχνόμαστε στη δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε το σώμα μας και θρέφουμε τον οργανισμό μας, χρειάζεται να καλλιεργούμε και το μυαλό μας.

Φρόντισε, λοιπόν, να εντάξεις κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές στις συνήθειες που υιοθετείς και είναι σίγουρο ότι ο οργανισμός, το σώμα και το πνεύμα σου θα σε ευγνωμονούν.

fastcompany.com

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο