Αρχική ΥΓΕΙΑ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό»

από lady times

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό» παρουσίασαν χτες (29/3) το Ίδρυμα Ωνάση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Τύπου του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διαβάστε επίσης: Αυτισμός: Τα διαφορετικά συμπτώματα σε ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία

Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην πτήση σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μια εμπειρία που για τους περισσότερους είναι μαγική, αλλά κάποιες φορές για αυτά τα παιδιά είναι απαγορευτική.

Σημειολογικά, μάλιστα, η 29η Μαρτίου συνέπεσε με τα εγκαίνια του Διεθνούς Αερολιμένα Aθηνών καθώς το 2001 η αντίστοιχη ημερομηνία σηματοδότησε την πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας. Είναι η τελευταία χρονιά, λοιπόν, πριν περάσει στην «ενηλικίωση» και το γιόρτασε με μια μοναδική δράση: είναι το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που εκπαιδεύει το προσωπικό του στην φιλοξενία και εξυπηρέτηση παιδιών με ΔΑΦ.

Η Χριστίνα Παναγιωτάκου από το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του προγράμματος και στην ομιλία της επεσήμανε:

«Δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό χωρίς να ενώσουμε δυνάμεις. Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στο ίδρυμα, αλλά η AEGEAN και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στάθηκαν στο πλευρό μας. Για πολλούς από εμάς το ταξίδι μπορεί να είναι αγχωτικό, Φανταστείτε για μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ταξίδι δεν είναι πάντα για αναψυχή.

Διαβάστε επίσης:  Παιδί και αυτισμός: Τετραπλάσιες οι πιθανότητες όταν η μητέρα…

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτείνεται σε τέσσερις άξονες:

Ενημερωτικά σεμινάρια γα προσωπικό αεροδρομίου γύρω από τα παιδιά με ΔΑΦ.

Ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους ταξιδιώτες. Τι σημαίνει ?συνταξιδεύω με παιδί που έχει αυτισμό?.

Εκπαιδευτικό εργαλείο των κοινωνικών ιστοριών. Δίνει τη δυνατότητα σε θεραπευτές και γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για ένα ταξίδι

Τη Μεγάλη Δευτέρα, παγκόσμια ημέρα αυτισμού, θα κάνουμε προσομοίωση ενός ταξιδιού. Γονείς, θεραπευτές και παιδιά από ομάδα που έχει ήδη επιλεγεί, θα έλθουν στο αεροδρόμιο και θα βιώσουν όλη τη διαδικασία ενός ταξιδιού που θα καταλήγει μέσα σε ένα αεροπλάνο».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου, μίλησε για την κοινωνική διάσταση των συγκοινωνιακών υποδομών:

«Δίνουμε έμφαση γιατί αναδεικνύεται ο νέος ρόλος των σύγχρονων υποδομών, ώστε να προβάλλουμε και την κοινωνική τους διάσταση. Τη διάσταση της αειφορίας, της ανεκτικότητας. Προσπαθεί ο αερολιμένας να αναδειχθεί σε πρότυπος φορέα με κοινωνική κατεύθυνση. Αποτελούμε μια μεγάλη πόλη μέσα στην πόλη της Αθήνας, της Αττικής, άρα βασική μας αρχή είναι ο απόλυτος σεβασμός στους ανθρώπους και τις ιδιαιτερότητές τους. Μια κρίσιμη υποδομή για τις ανάγκες μιας χώρας, όπως είναι το αεροδρόμιο, προσπαθεί να αποτελέσει κόμβο σύνδεσης του πολίτη με τα κοινωφελή ιδρύματα και τις ΜΚΟ. Το Αεροδρόμιο της Αθήνας από πρότυπο συγκοινωνιακό κόμβο, πρωτοστατεί στο να γίνει εταιρεία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα».

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του ιδρύματος Ωνάση αναφέρθηκε στη συνολική ευαισθητοποίηση του κόσμου:

«Είναι θέμα πολιτισμού να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ίσο με τον άλλον. Δεν τίθεται ζήτημα απλώς και μόνο εταιρικής ευθύνης άλλα προσωπικής ευθύνης. Δράσεις σαν κι αυτή πρέπει να χρήζουν προβολής ώστε να μην είμαστε σε άρνηση σχετική με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν πιστεύουμε στις ειδικές κοινωνικές ομάδες, γιατί όλοι ανήκουμε σε κάποια. Αλλοίμονο αν νομίζουμε ότι εμείς είμαστε οι φυσιολογικοί και κάποιοι άλλοι δεν είναι. Η πρόθεση ποτέ δεν αρκεί, η πράξη είναι που έχει σημασία. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο που αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων».

Διαβάστε επίσης: Αυτισμός: Όλα τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της AEGEΑΝ, Δημήτρης Γερογιάννης υπογράμμισε:

«Η εταιρία μας μετέφερε πάνω από 13 εκατ. επιβάτες στην περσινή σεζόν. Ο κάθε επιβάτης είναι διαφορετικός από τον άλλον κι έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Συνεπώς αγκαλιάσαμε αμέσως αυτήν την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα αεροπλάνο και εκπαιδεύοντας το προσωπικό μας».

Η Αγγελική Γενά, καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για τη ραγδαία αύξηση της διαταραχής στη χώρα μας, καθώς υπολογίζεται ότι πλέον 1 στα 68 άτομα πάσχει από ΔΑΦ ενώ πριν από μερικές δεκαετίας ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1 στα 2000.

medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης: Πώς νιώθουν οι άνθρωποι με αυτισμό όταν μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς -Ένα συγκλονιστικό βίντεο

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο