Αρχική ΥΓΕΙΑ Ερευνητές ανακάλυψαν τον «ένοχο» για τη παχυσαρκία μέσα στο έντερο

Ερευνητές ανακάλυψαν τον «ένοχο» για τη παχυσαρκία μέσα στο έντερο

από Ανδρέας Σταματόπουλος

Η σεροτονίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική διάθεση, κινητοποιεί επίσης το σώμα μας να πάρει βάρος και να ελέγξει τον αριθμό των θερμίδων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Διαβάστε επίσης: Παιδική παχυσαρκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Flinders, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) ανακάλυψαν νέες αποδείξεις ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις σεροτονίνης (καίριος νευροδιαβιβαστής των νευρώνων) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παχυσαρκία.

Μόλις πρόσφατα κατάφεραν οι επιστήμονες να κατανοήσουν πως η «εντερική σεροτονίνη» κάνει κακό στον μεταβολισμό, καθώς αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα και τον λιπώδη ιστό και έτσι θέτει το σώμα σε κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και παχυσαρκίας.

Η νέα αυστραλιανή μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι στους ανθρώπους αυτή η εντερική σεροτονίνη είναι διπλάσια στα παχύσαρκα άτομα. Και έτσι ανοίγει ο δρόμο για νέες αποτελεσματικότερες θεραπεία της παχυσαρκίας, με στόχευση των κυττάρων του εντέρου που παράγουν τη συγκεκριμένη ορμόνη.

Οι ερευνητές του SAHMRI παίρνουν μέρος σε μια διεθνή μελέτη που ανακάλυψε ότι η ανθρώπινη παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ικανότητα παραγωγής και έκκρισης σεροτονίνης στο έντερο.

Διαβάστε επίσης: Οι ουσίες των αντικολλητικών σκευών έχουν σχέση με την παχυσαρκία;

«Το έντερό μας καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων όμοια με τα δερματικά. Αλλά μεταξύ αυτών υπάρχουν και ορμονο-παραγωγά κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού, της λιπώδους μάζας και της όρεξης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Τα μισά από αυτά τα κύτταρα παράγουν σεροτονίνη, η οποία κυρίως έχει σχετιστεί με τον ρόλο της στον εγκέφαλο και το αίσθημα της ευτυχίας. Ωστόσο, πάνω από το 90% της σεροτονίνης στο σώμα μας παράγεται στο έντερο, και δεν μπορεί να μπει στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη διάθεσή μας.

Έχοντας οι αυσταλοί ερευνητές εδραι’ωσει τη σχέση της εντερικής σεροτονίνης με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν μεθόδους μείωσης των κυκλοφορούντων επιπέδων της.

Επίσης, από τη μελέτη προέκυψε και το νέο στοιχείο ότι, στα παχύσαρκα άτομα η έκκριση της περίσσειας σεροτονίνης γίνεται από το άνω τμήμα του εντέρου σε φάση απραξίας αλλά και κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Αυτή η παρατήρηση σαφώς και ανοίγει τον δρόμο για τον έλεγχο της έκκρισής της εντός του εντέρου με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των παχύσαρκων ανθρώπων.

health.in.gr

Διαβάστε επίσης: Τι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά;

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο