Αρχική HomePageSlider Γλυκοπατάτες: Διατροφική αξία, οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία

Γλυκοπατάτες: Διατροφική αξία, οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία

από lady times

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.

Επιπλέον, δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.
Η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της Σ.Η.Δ. βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA. Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.
Παρόλο που η πορτοκαλί ποικιλία είναι η πιο συνηθισμένη, οι γλυκοπατάτες έρχονται και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες. Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Παρακάτω εμφανίζονται τα θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας ανά μερίδα :
Μέγεθος μερίδας: Μια μεσαία γλυκοπατάτα (130γρ)
Θερμίδες (kcal): 100 kcal
Θερμίδες λιπαρά: 0 kcal
Yδατάνθρακες: 7γρ.
Πρωτε’ί’νη: 2γρ
Bιταμίνη Α: 120% της Σ.Η.Δ.
Βιταμίνη C: 30% της Σ.Η.Δ.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο