Αρχική WELL BEINGFITNESS Γυμναστική με βάρη η αερόβια;

Γυμναστική με βάρη η αερόβια;

από lady times

Πολλοί αθλούμενοι και ειδικά οι γυναίκες ρωτούν: ποια είναι η καλύτερη γυμναστική; Η αερόβια (διάδρομος – ελλειπτικό – ομαδικά προγράμματα κλπ) ή η αναερόβια (βάρη – μηχανήματα);

Θα δούμε λοιπόν τι προσφέρει η μία και τι η άλλη προπόνηση.

Η αερόβια προπόνηση κατ’ αρχάς εκπαιδεύει την καρδιά μας. Ο καρδιακός μυϊκός ιστός (μυοκάρδιο) γυμνάζεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα ανεβάζει τον σφυγμό μας. Οτιδήποτε δηλαδή μας λαχανιάζει. Όλα λοιπόν τα είδη αερόβιας μας το προσφέρουν (jogging, stepper, ελλειπτικό, aerobic, πολεμικές τέχνες κλπ). Επιπλέον γυμνάζει τις ερυθρές μυϊκές ίνες (οξειδωτικές) των σκελετικών μυών. Αυτές μας προφέρουν έργο παρατεταμένης διάρκειας, μέτριας έντασης και φυσικά προκαλεί λιπόλυση και καύση των λιπαρών οξέων.

Προσοχή! Η λιπόλυση και η καύση των λιπαρών οξέων δεν γίνεται τοπικά αλλά σε όλους τους ιστούς μας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να πετύχουμε τοπικό αδυνάτισμα αλλά συνολικό. Ο κυριότερος ιστός, δηλαδή ο ιστός με την μεγαλύτερη δυνατότητα καύσεων είναι ο καρδιακός μυϊκός ιστός (40% μιτοχόνδρια έναντι 2-3% των σκελετικών μυών).

article5_1

Η προπόνηση με βάρη (αναερόβια) γυμνάζει τις λευκές μυϊκές ίνες (γλυκολυτικές) που μας προσφέρουν έργο μυϊκής διάρκειας, μεγάλης έντασης. Αναπτύσσει τον μυϊκό ιστό και την δύναμη μας. Ανεβάζει τον μεταβολισμό μας λόγω αλλαγής της σχέσης λιπώδους προς μυϊκό ιστό, εις βάρος του λιπώδους. Το ευεργετικό είναι πως αυξάνεται το δικαίωμα μας για πρόσληψη τροφής (τρώμε και δεν παχαίνουμε εύκολα). Και κάτι πολύ βασικό ειδικά για τις γυναίκες είναι πως τα βάρη (φορτία) επιδρούν μέσω του μηχανισμού του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου στον σκελετό μας θετικά, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα. Τα φορτία λυγίζουν τον σκελετό μας και αυτός παράγει ρεύμα το οποίο ελέγχει και προάγει την αύξηση του οστού. Δυναμώνει λοιπόν ο σκελετός μας και προλαμβάνεται η οστεοπόρωση. Βάσει αυτής της ιδιότητας του σκελετού καταλαβαίνουμε πως η εξάσκηση με βάρη ψηλώνει τον άνθρωπο και δεν τον κονταίνει όπως λανθασμένα πιστεύεται από πολλούς.

article5_2

Βλέπουμε λοιπόν πως και οι 2 τρόποι εξάσκησης είναι χρήσιμοι και καλό θα ήταν να τους εντάξουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, συνδυαστικά. Είτε τη μία ημέρα βάρη και την επόμενη αερόβια, είτε την ίδια μέρα και τους δύο τρόπους, π.χ μισή ώρα αερόβια και μισή ώρα βάρη.

sociallarenas.com

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο