Αρχική WELL BEINGFITNESS Γυναίκες και προπόνηση με αντιστάσεις

Γυναίκες και προπόνηση με αντιστάσεις

από lady times

Οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα προπόνησης με αντίσταση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών νοσημάτων (π.χ. οστεοπόρωση) και να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνει η άθληση πιο αποτελεσματική

Το ενδιαφέρον των γυναικών για την προπόνηση με αντίσταση αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό γυναικών που συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες και από τον μεγάλο αριθμό γυναικών οι οποίες συμμετέχουν σε αγώνες άρσης βαρών για γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη μυϊκή δύναμη σε σχέση με τους άντρες εξαιτίας της μικρότερης μυϊκής τους μάζας. Όταν όμως η δύναμη εκφράζεται ανά εγκάρσια επιφάνεια των μυών, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των 2 φύλων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μυών δεν διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, οι άντρες και οι γυναίκες προσαρμόζονται στην προπόνηση με αντίσταση με παρόμοιο τρόπο σε σχέση με το αρχικό φυσιολογικό τους επίπεδο. Μολονότι το μέγεθος των προσαρμογών σε ορισμένες παραμέτρους μπορεί να διαφέρει κάπως, οι γενικές τάσεις δείχνουν ότι η αξία της προπόνησης με αντίσταση στις γυναίκες δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της μυϊκής δύναμης αλλά περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές παραμέτρους της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

Οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν την μυϊκή τους δύναμη με τον ίδιο ρυθμό ή και πιο γρήγορα από τους άντρες μέσα από την συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντίσταση. Παρόλο που η απόλυτη αύξηση της μυϊκής δύναμης είναι συχνά πιο μεγάλη για τους άντρες, οι σχετικές (ποσοστιαίες) αυξήσεις είναι οι ίδιες ή ακόμα και μεγαλύτερες για τις γυναίκες. Επίσης, είναι πιθανόν ότι το είδος των ασκήσεων που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της προπόνησης μπορεί να επηρεάσει το βαθμό της μυϊκής υπερτροφίας. Οι πολυαρθρικές ασκήσεις, όπως οι πιέσεις πάγκου και οι πιέσεις ποδιών (σε σύγκριση με την κάμψη αγκώνα), ίσως απαιτούν περισσότερο χρόνο ώστε να αφομοιωθούν από το νευρικό σύστημα, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της μυϊκής υπερτροφίας στον κορμό και στα κάτω άκρα.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας φαίνεται ότι είναι η γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου. Συμπερασματικά, εφόσον τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των μυών είναι τα ίδια στους άντρες και στις γυναίκες, δεν υπάρχει λόγος να διαφέρουν τα προπονητικά προγράμματα με αντίσταση των γυναικών από αυτά των αντρών.

Φίλιππος Πανούλας
Functional Trainer
Alterlife Boutique Μαρούσι

Διαβάστε επίσης: Πως να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμό σας

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο