Αρχική LIVINGDAILYINFO Μπίρα θα Λέμε και θα Κλαίμε τα Επόμενα Χρόνια!

Μπίρα θα Λέμε και θα Κλαίμε τα Επόμενα Χρόνια!

από lady times

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι σχετικά με τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, τώρα θα πειστούν – και ίσως προβληματιστούν. Διότι, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, η μπίρα μπορεί να γίνει σπανιότερη μέσα στον επόμενο αιώνα. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύτηκε στο Nature Plants, ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ποσότητας της μπίρας που καταναλώνουμε.

Οι ακραίες θερμοκρασίες και η ξηρασία θεωρείται πως θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής κριθαριού -βασικό συστατικό του αγαπημένου μας αλκοολούχου ποτού-, άρα και σε ελάττωση της παραγωγής του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, για να προβλέψουν τις πιθανές ακραίες κλιματικές συνέπειες στη σοδειά κριθαριού σε 34 περιοχές σε όλο τον κόσμο. «Κατά μέσο όρο, η πτώση της σοδειάς κριθαριού θα είναι από 3% έως 17%, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνθηκών», αναφέρει η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Συνεπώς, τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης μπίρας κατά 16%. Αυτό ισοδυναμεί με 29 δισ. λίτρα ή με την ποσότητα μπίρας που καταναλώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή μπίρας και κατά συνέπεια στη διάθεση και τις τιμές του ποτού, θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπων. Η μελέτη προβλέπει τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών σε εύπορες χώρες, όπου οι άνθρωποι λατρεύουν την μπίρα, όπως η Ιρλανδία, όπου η τιμή μιας μπίρας μπορεί να αυξηθεί κατά 4,84 δολάρια (4,18 ευρώ), ακολουθούμενη από 4,52 δολάρια στην Ιταλία και 4,44 δολάρια στον Καναδά.

Εκτός από αυτές τις οικονομικές επιπτώσεις, η παγκόσμια έλλειψη μπίρας μπορεί να έχει πολλές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Dabo Guan, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει ένα νέο είδος απαγόρευσης, μέσω της οποίας η μπίρα θα μετατραπεί σε ένα πολυτελές αγαθό που δεν θα είναι πια διαθέσιμο στην εργατική τάξη.

Σε σύγκριση με τους άμεσους -για την ανθρώπινη ζωή- κινδύνους της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, σφοδρές βροχοπτώσεις κλπ), η μειωμένη παραγωγή μπίρας είναι αναμφισβήτητα το λιγότερο δυνατό κακό. Δεν χωράει αμφιβολία, όμως, πως είναι ένα γεγονός που από μόνο του αρκεί για να επηρεάσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως. Πάντως, «ο στόχος της μελέτης δεν είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να πιει περισσότερο σήμερα», ανέφερε ο D. Guan.

vice.com

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο