Αρχική HomePageSlider Οι ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού

από lady times

Το σταφύλι είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, και όχι άδικα μιας και το σταφύλι έχει υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και κατατάσσεται ως ευεργετικό στην υγεία αλλά και στο αδυνάτισμα.

Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Το κάλιο είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό για την υγεία και το αδυνάτισμα μιας και αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το σταφύλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι δρουν προστατευτικά σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Ακόμη, το σταφύλι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και δρουν ευεργετικά σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων. Μπορεί να συνδυαστεί με τυρί και να μαγειρευτεί με κρέατα.

Οι πολυφαινόλες, επιπρόσθετα, φαίνεται να προστατεύουν το κολλαγόνο, κάτι που το καθιστά αντιγηραντικό τρόφιμο. Προσφέρει λάμψη στην επιδερμίδα και βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Το σταφύλι περιέχει ανά τσαμπί (μεσαίο, 40-50 ρόγες) περίπου 150 θερμίδες, όσο δύο κανονικά φρούτα. Είναι λοιπόν ένα φρούτο που προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες σε υγεία και αδυνάτισμα, πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο.

Όσον αφορά, δίαιτες που ακούγονται για κατανάλωση σταφυλιού και μείωση βάρους φυσικά δεν μπορούν να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Καμία δίαιτα η οποία αποκλείει ομάδες τροφίμων και δίνει έμφαση σε κάποιο τρόφιμο ή σε κάποια ομάδα τροφίμων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Absolute Δραπετσώνα

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο