Αρχική HomePageSlider Πως συμπεριφέρεται στη σχέση ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Πως συμπεριφέρεται στη σχέση ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση

από lady times

Η αγάπη και η συντροφική σχέση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή.

Γεμίζουν, ολοκληρώνουν, και αλλάζουν.

Όταν το άτομο αισθάνεται ασφάλεια για την αγάπη και την αποδοχή του συντρόφου του τότε μπορεί εύκολα να δεθεί συναισθηματικά μαζί του, και να εξελίξουν μαζί τη σχέση ώστε να φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο ευτυχίας.

Πολλές φορές όμως το άτομο μπορεί να κουβαλάει ένα μεγάλο ιστορικό απόρριψης, από την παιδική κιόλας ηλικία, το οποίο να καθορίζει την αυτοεκτίμησή του και τις μετέπειτα σχέσεις του.

Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο θα ερμηνεύσει τα συναισθήματα του συντρόφου, και την ποιότητα της σχέσης.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά αποστασιοποιούνται από τη σχέση, προκειμένου να προστατευθούν από την απόρριψη και υποτιμούν συνεχώς την αγάπη του συντρόφου τους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ασκούν συχνά συγκεκριμένες συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές;

Τεστάρει
Το άτομο αμφισβητεί συνέχεια την αγάπη του συντρόφου του. Οι ανασφάλειες αναδύονται με αποτέλεσμα να τεστάρει τα συναισθήματά του για να δει αν ισχύουν ή όχι. Πολλές φορές σαμποτάρει τη σχέση γιατί πιστεύει ότι ο άλλος θα τον εγκαταλείψει έτσι και αλλιώς. Το τέλος κάθε σχέσης, του επιτρέπει να πει στον εαυτό του: «Είδες, στο είπα, κανείς δεν σε θέλει». Δεν βλέπει τα δικά του λάθη και δεν μαθαίνει από τη σχέση μετά το τέλος της.

Προστατεύεται
Αν οι γονείς του ατόμου έχουν ζήσει ένα οδυνηρό διαζύγιο, ή πρόδωσαν ο ένας τον άλλον, ή το ίδιο το άτομο έχει ζήσει μια ερωτική ιστορία με πολύ κακή κατάληξη, είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί έναν νέο σύντροφο. Εμποδίζει τον εαυτό του από το να ερωτευθεί και να τον ερωτευθούν, δεν εμπιστεύεται ότι δεν θα προδοθεί ξανά, φοβάται την πιθανότητα να πληγωθεί, με αποτέλεσμα να φεύγει από τη σχέση πριν εγκαταλειφθεί, ή να εμποδίζει το ξεκίνημά της.

Καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να έχει κάποιον
Όταν το άτομο δεν αισθάνεται ότι μπορεί να αγαπηθεί, νιώθει ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ ώστε να έχει κάποιο σύντροφο δίπλα του. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο εμμονικό και να καταναλώνει τεράστια ενέργεια στο αντικείμενο του πόθου του. Όταν η σχέση δεν αναπτύσσεται όπως θα ήθελε, το εκλαμβάνει σαν στοιχείο ότι θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.

Ψάχνει την ανασφάλεια
Λόγου του ότι είναι μαθημένος σε καταστάσεις που του δημιουργούν χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως να τον εγκαταλείψουν ή να τον απατήσουν, επιλέγει σχέσεις που θα τον κάνουν να αισθανθεί το ίδιο συναίσθημα, ή ακόμη και αν η σχέση είναι ασφαλής, προσπαθεί να δημιουργήσει ο ίδιος αυτό το συναίσθημα. Αν η σχέση γίνει πολύ ασφαλής, το άτομο χάνει το ενδιαφέρον του, και φεύγει από τη σχέση. Το άτομο είναι τόσο συνηθισμένο στο να πρέπει να δουλεύει σκληρά για μια ανασφαλής σχέση, που μόνο αυτός ο τύπος σχέσης τον έλκει.

Συμβιβάζεται
Το άτομο μπορεί να συμβιβάσει τη συμπεριφορά του και την ευτυχία του επειδή αισθάνεται τυχερό που βρήκε έστω και ένα άτομο που να θέλει να είναι μαζί του.

Φοβάται την οικειότητα
Η οικειότητα και η σύνδεση είναι στοιχεία της σχέσης που τρομάζουν το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυθεντική σύνδεση τον φοβίζει καθώς αισθάνεται ότι είναι κάτι ξένο και ψεύτικο. Αντί να επιτραπεί αυτή τη ένωση, το άτομο κάνει πίσω, γίνεται πιο απόμακρο συναισθηματικά και κλειστό σεξουαλικά.

Δυσπιστεί
Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι μπορεί να δημιουργήσει και να κρατήσει μια αυθεντική σχέση. Για να προστατέψει τον εαυτό του, αντιμετωπίζει έναν ειλικρινή σύντροφο σαν ψεύτη. Όσο περισσότερο ασκείται αυτή η συμπεριφορά, τόσο το άτομο μπορεί να οδηγήσει το σύντροφό του να σκεφτεί να “κάνει το έγκλημα”, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν οι δικές του προκαταλήψεις ότι κάνεις δεν είναι έμπιστος.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, είτε ξεκινάει σχέσεις με άτομα που επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει για τον ίδιο, είτε σε υγιείς ενδεχόμενες σχέσεις να εμποδίζει συχνά την εξέλιξή τους, εξαιτίας του φόβου της συναισθηματικής ένωσης.

psychopedia.gr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο