Αρχική HomePageSlider Στα πόσα likes εξασφαλίζεις την ευτυχία σου;

Στα πόσα likes εξασφαλίζεις την ευτυχία σου;

από lady times

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα επίπεδα άγχους των Αμερικανών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον εθισμό των χρηστών στα social media.

Διαβάστε επίσης:Να την προστατεύεις την ψυχή σου & να την αγαπάς. Να μην την ξεπουλάς σε φτηνές αγορές

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι χρήστες βρίσκονται σχεδόν πάντα online, ελέγχοντας συνεχώς τον λογαριασμό τους στο Facebook ή στο Instagram. Μεταξύ των νέων τα ποσοστά των «εμμονικών» χρηστών είναι ακόμη μεγαλύτερα και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούν ότι το πάθος τους αγγίζει τα όρια της εξάρτησης. Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ ζητήθηκε από τους χρήστες να μείνουν offline για 99 ημέρες και να περιγράφουν τη διάθεσή τους ανά διάστημα 33 ημερών. Η έρευνα κατέδειξε ότι για τους περισσοτέρους είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν στον εαυτό τους και να μείνουν εκτός Διαδικτύου. Είναι άραγε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νέα μάστιγα της εποχής μας; Kαι αν ναι, στα πόσα ”like” διατρέχουμε κίνδυνο;

Δεν είσαι μόνο η εικόνα του προφίλ σου αλλά ούτε και οι φωτογραφίες που ανεβάζεις καθημερινά στον λογαριασμό σου στο Facebook και στο Instagram. Και αν διαφωνείς θα σου αποδείξω πως κάνεις κατά κάποιο τρόπο λάθος. Κάνεις λάθος αν καθημερινά επιθυμείς απεγνωσμένα να προβάλεις στον έξω κόσμο που σε “ακολουθεί” πόσο όμορφα περνάς μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Κάθε είδους αλόγιστη χρήση και στην υπερβολή της είναι ΛΑΘΟΣ. Γιατί; Δύο σενάρια υπάρχουν. Ή όπου και αν βρίσκεσαι επιλέγεις κυρίως να είσαι μόνος σου και ασχολείσαι κατά κύριο λόγο με το κινητό σου με αποτέλεσμα η πραγματική σου ζωή να χάνει κάθε είδους αξία και ενδιαφέρον ή επιλέγεις όταν βγαίνεις με παρέα να ασχολείσαι μονίμως με το κινητό σου με συνέπεια η κοινωνική σου ζωή να χάνει και πάλι την αξία της.

Δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Η πλειοψηφία του πληθυσμού τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Τα social media είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε και πλέον μέσω του διαδικτύου μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Όμως πίσω από τις χιλιάδες ευκολίες και στιγμές ευχαρίστησης που μπορεί να σου προσφέρουν, ελλοχεύει και ο κίνδυνος του ΕΘΙΣΜΟΥ. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πούμε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι, ίσως ο διπλανός σου ή ακόμη και ΕΣΥ να αντιμετωπίζεις πρόβλημα όσων αφορά την επαναφορά σου στη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα για τον έναν ή για τον άλλον λόγο να μένεις παγιδευμένος σε έναν φαύλο, διαδικτυακό κύκλο.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συναντάς στη ζωή σου & ξέρεις πως διαφέρουν από τους υπόλοιπους

Η ζωή, δεν είναι μόνο μια οθόνη

Και όμως πλέον αποθηκεύεται κυρίως σε φωτογραφικές και βιντεοσκοπημένες στιγμές και το μόνο που δεν κάνουμε είναι τουλάχιστον να απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές. Εάν καθημερινά και σε μόνιμη βάση προσπαθείς να αποδείξεις στα κοινωνικά μέσα πόσο όμορφα κυλάνε στη ζωή σου τα πράγματα είτε σε επαγγελματικό, είτε σε κοινωνικό, είτε ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, τότε σίγουρα κάτι δεν κυλάει και ιδιαίτερα καλά στη καθημερινότητα σου! Και αυτό γιατί προετοιμάζεις την ημέρα σου και την ολοκληρώνεις με μια και δύο φωτογραφίες. Σου πήρε ίσως κάποια λεπτά να χαμογελάσεις στην κάμερα, να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα φίλτρα και ύστερα ήσυχος και ήσυχη πια και όταν τα “like” σου γίνουν πολλά ίσως η διάθεσή σου και η ημέρα σου να μοιάζει κάπως πιο όμορφη! Νιώθεις αποδεκτός. Αισθάνεσαι πως αρέσεις. Τραβάς τα βλέμματα όποτε εσύ το αποφασίσεις. Τι πιο τέλειο και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Και λοιπόν; Σου αρκεί αυτό; Στο τέλος της ημέρας νιώθεις γεμάτος; Εάν νιώθεις πως μια τέτοια διαδικασία καλύπτει τα συναισθηματικά σου κενά, αποδεκτό και άκρως αληθινό. Εάν όμως συνεχίζεις να πιστεύεις πως χωρίς αυτό το μέσο η ημέρα σου χάνει την αξία της, τότε σίγουρα κάνεις κάτι λάθος και είναι καιρός να το αλλάξεις. Προς όφελος σου και μόνο!

Άσε τις “ειδοποιήσεις” σου στην άκρη για μια φορά και επέλεξε να δώσεις περισσότερο χρώμα στη ζωή σου! Στα απλά και καθημερινά που πολλές φορές τείνεις να ξεχνάς! ‘Αν πραγματικά αρέσεις σε κάποιον, δώστου τον χρόνο να σε γνωρίσει διαφορετικά και άσε τα “like” του να έρθουν από κοντά. Άν πραγματικά σε αγαπάει, σε νοιάζεται και θέλει ειλικρινή επικοινωνία μαζί σου κάποιος, ας επιλέξει την άμεση. Εκείνη που τα πρόσωπά σας αλλά και τα λόγια σας θα έχουν την δύναμη να δημιουργήσουν πολύ πιο δυνατές στιγμές από εκείνες του Facebook, του Instagram, του Twitter, του Snapchat και του κάθε είδους διαδικτυακού μέσου.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη του διαδικτύου, ούτε και το γεγονός ότι αποτελεί την τάση του μέλλοντος. Ούτε μπορεί κανείς να κατηγορήσει ένα τόσο ισχυρό και συνάμα τόσο επιτυχημένο εργαλείο, που δημιουργήθηκε από την ανάγκη για πρόοδο και καλύτερη πληροφόρηση. Αρκεί το εργαλείο να χρησιμοποιείται σωστά και με σύνεση, χωρίς να υποκαθιστά βασικές αξίες των ανθρώπινων σχέσεων. Τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν στη ζωή μας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για να μας την κάνουν πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική! ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ όμως δεν πρόκειται να γίνουν υποκατάστατα της πραγματικής ευτυχίας που κρύβει η ζωή εκεί έξω! Βγες, μίλα, διασκέδασε, ζήσε. Χόρεψε αν το θες. Σαν να μην σε κοιτάει κανένας εκείνη την στιγμή. ‘Άλλωστε μην νομίζεις, λίγοι είναι αυτοί που θα κοιτάξουν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να παρακολουθούν την ζωή τους μέσα από μια οθόνη! Αν πάρεις λοιπόν την σωστή απόφαση να ”χορέψεις” , πράξε ανάλογα και βάλε και άλλους μέσα στον χορό σου!

Σταματήστε το Ίντερνετ να κατέβω…

Κέλλυ Σεφέρου

Διαβάστε επίσης: Τις κρίσεις πανικού να τις κοιτάς στα μάτια…

 

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο