Αρχική HomePageSlider Βιταμίνη D: Γιατί Είναι Απαραίτητη

Βιταμίνη D: Γιατί Είναι Απαραίτητη

από lady times

Γενικά οι βιταμίνες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικά όμως η βιταμίνη D θεωρείται ο βασιλιάς των βιταμινών, και όχι άδικα, όπως θα δεις και εσύ.

Διαβάστε επίσης:Ποιες τροφές αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου;

Ο ρόλος της σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο fithabits.gr βρίσκεται κυρίως στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγιή κυτταρική διαίρεση και την υγεία των οστών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Έχει βρεθεί ότι επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας συνδέονται με μειωμένη επίπτωση σε:

– Καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

– Διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά.

– Υπέρταση και των καρδιολογικά νοσήματα.

– Εμφάνιση κατάθλιψης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

– Λοιμώξεις του αναπνευστικού.

– Σκλήρυνση κατά πλάκας κατά 45%.

– Αυτισμό και διαταραχές στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Όλα για τη γρίπη – Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Βιταμίνη D & Απορρόφηση

Εντούτοις, αν και η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχουν έλλειψη. Οι λόγοι της ανεπάρκειας είναι πολλοί, με κυριότερη την πολύ μικρή λίστα των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D (κρόκος αυγού, σολομός, μουρουνέλαιο). Επιπλέον, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει βιταμίνη D. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν: τόπος που ζείτε, η εποχή, πόσο χρόνο περνάτε στην ύπαιθρο χωρίς αντηλιακό, τύπος δέρματος, την ηλικία, την παχυσαρκία, τη ρύπανση. Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο, επειδή η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και χρειάζεται το ηλιακό φως για να ενεργοποιηθεί από τον οργανισμό.

Συνοψίζοντας, η λογική έκθεση στον ήλιο (συνήθως 5-10 λεπτά), όπως και η κατανάλωση των τροφών που είναι πλούσια σε βιταμίνη D, αλλά και τα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι θα έχεις τα ιδανικά επίπεδα για τις καθημερινές σου ανάγκες!

Διαβάστε Επίσης: Αλλεργίες της Άνοιξης: Λάθος φάρμακα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο