Αρχική LIVINGDAILYINFO Υποχρεωτικές για όλους οι ευρω-ταυτότητες. Πως θα είναι, ποια τα χρονικά περιθώρια

Υποχρεωτικές για όλους οι ευρω-ταυτότητες. Πως θα είναι, ποια τα χρονικά περιθώρια

από lady times

Ταυτότητες σε μορφή πιστωτικής κάρτας με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία πρόκειται να αποκτήσουν το αργότερο σε 24 μήνες όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Με σκοπό την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον περιορισμό της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξε σε συμβιβασμό με τα κράτη-μέλη της για τις νέες, κοινές, ευρωπαϊκές ταυτότητες που θα αποκτήσουν εντός δύο ετών περισσότεροι από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.
Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου του 2018, που απευθύνεται στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες (COREPER), η αυστριακή Προεδρία κατάφερε να εξαλείψει τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών τόσο ως προς τον χρόνο αλλαγής και τη διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων δελτίων ταυτοτήτων, όσο και ως προς την έκδοση νέων δελτίων από παιδιά κάτω των 12 και πολίτες άνω των 70 ετών.
Σύμφωνα με το protothema, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (από την 1η Ιανουαρίου του 2019 την προεδρία ανέλαβε η Ρουμανία), στόχος του συμβιβασμού ανάμεσα στα 27 εναπομένοντα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας είναι η εισαγωγή ελάχιστων προτύπων ασφαλείας στα δελτία ταυτοτήτων, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα εντός της Ε.Ε., αλλά και από Ευρωπαίους πολίτες που επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τρίτη χώρα.
Η συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με πολίτες της Ε.Ε. που επιστρέφουν στην Ευρώπη έπειτα από ταξίδι τους σε τρίτη χώρα αποτυπώνει την έντονη ανησυχία τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και αρκετών κρατών-μελών για έναν απροσδιόριστο αριθμό πολιτών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που συμμετείχαν ή ενδεχομένως εξακολουθούν να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η πρόταση του Συμβουλίου για τις νέες ευρωπαϊκές ταυτότητες συμπληρώνει και τους κανόνες ενίσχυσης του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν που τέθηκαν σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2018. Οι Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες, μέχρι το τέλος του 2019, να συλλέγουν στοιχεία φυσικών προσώπων υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και να ενημερώνουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) σε περίπτωση που βρεθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Η απόφαση για τα νέα δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων με κοινά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά ασφαλείας σκοπεύει να περιορίσει αισθητά και το φαινόμενο της παραχάραξης ταξιδιωτικών εγγράφων και της παράνομης μετανάστευσης πολιτών τρίτων χωρών εντός της Ε.Ε. Σήμερα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον 86 διαφορετικές εκδοχές δελτίων ταυτότητας και 181 τύποι εγγράφων διαμονής στην Ε.Ε. Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση του 2015 απέδειξε ότι η πλαστογράφηση αστυνομικών ταυτοτήτων συγκεκριμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι μια συνήθης διαδικασία.
Πριν από δύο μόλις χρόνια, οι αρχές ασφαλείας σε πολλά αεροδρόμια της Γερμανίας είχαν εντοπίσει -διαρκώς αυξανόμενα- περιστατικά παράτυπων και παράνομων μεταναστών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα, κυρίως πλαστές ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.
Τα περιστατικά είχαν θορυβήσει το Βερολίνο, αλλά και πολλές πρωτεύουσες των γερμανικών κρατιδίων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί για ένα χρονικό διάστημα -τυπικά- εκτός του χώρου Σένγκεν, με τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων. Γερμανοί αστυνομικοί βρέθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια και Ελληνες συνάδελφοί τους σε γερμανικά ώστε να ελέγχονται «αυτά τα μπλε πλαστικοποιημένα χαρτιά που εκδίδει η Ελλάδα», όπως είχε χαρακτηρίσει ανώτατη διπλωματική πηγή από το Βερολίνο τις απαρχαιωμένες, ως προς τους κανόνες ασφαλείας, ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο