ladytimes.gr

Χωρίς Παιδιά: δεν έτυχε, δεν ήθελα, δεν μπορούσα

Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχίζει να θεωρεί αυτονόητη την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση. Για χρόνια κανείς δεν αναρωτιόταν αν θα κάνει παιδιά. Το μόνο που άλλαζε, ήταν το πότε, με τον κανόνα να είναι «το συντομότερο το καλύτερο». Με το ερχομό του αντισυλληπτικού χαπιού τη δεκαετία του ’60, οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν έλεγχο πάνω στις μεθόδους αντισύλληψης, αλλά συνέχισαν να μην προβληματίζονται σθεναρά στο αν θα κάνουν παιδιά.

Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη δημιουργία οικογένειας ως τη γη της απαγγελίας, ως τον απώτερο σκοπό μιας γυναίκας και την ολοκλήρωση της. Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζουν να ακούγονται και οι φωνές όσων δεν έχουν παιδιά. Να μιλάνε για τη δική τους πραγματικότητα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Μεγαλώνοντας αυξάνεται ο αριθμός των φίλων και γνωστών που κάνουν παιδιά. Η δεύτερη ερώτηση μετά το πως σε λένε, είναι αν έχεις παιδιά. Μετά το «όχι» όμως, ακολουθεί σχεδόν πάντα μια αμήχανη σιωπή. Στην καλύτερη περίπτωση ακούς να σου λένε χαμογελώντας: «δεν χάνεις και τίποτα»  καθώς αναχωρούν προς την παρέα που συζητάει για τα παιδιά τους. Μια άλλη αντίδραση είναι να μην πουν τίποτα και απλά να απομακρυνθούν, και το χειρότερο είναι το βλέμμα του σε κάνει να νιώθεις σαν ένα είδος εξωγήινου πριν φεύγουν μη έχοντας τι άλλο να πουν.

Δουλεύοντας καθημερινά με ανθρώπους ατομικά, με ζευγάρια ή με οικογένειες, έχω την ευκαιρία να ακούσω τις ιστορίες τους από διαφορετικές φάσεις ζωής. Πριν κάνουν σχέση, στη φάση του έρωτα, του γάμου, της προσδοκίας για παιδιά, της οικογένειας, του διαζυγίου, αλλά και της μοναξιάς χωρίς σύντροφο, της επιλογής ή μη για παιδιά. Θα εστιάσω στο θέμα της μη απόκτησης παιδιών και κυρίως στις γυναίκες, παρόλο που το θέμα αφορά και τους άντρες, αλλά εκτιμώ ότι οι προσδοκίες δεν είναι οι ίδιες, ούτε είναι ίδιοι οι χρονικοί περιορισμοί.

Ανάμεσα σε όσες δεν έχουν παιδιά υπάρχουν οι ακόλουθες κατηγορίες (η κατηγοριοποίηση είναι σαφώς υποκειμενική και αυθαίρετη).

Η κοινωνία συνεχίζει να προβάλλει την ανάγκη να κάνουμε οικογένεια και παιδιά σαν μονόδρομο, κάτι που στερεί την συνειδητή επιλογή. Γνωρίζω αρκετούς γονείς που αν ήξεραν τα συν και τα πλην του γονεϊκού ρόλου έγκαιρα, ίσως και να μην τον είχαν επιλέξει. Δεν θεωρώ σωστή ή λάθος καμία θέση. Απλά νιώθω πως η κοινωνία σαφώς λειτουργεί υπέρ του ζευγαριού, με την έννοια του γάμου και όχι υπέρ ανθρώπων που απλά συμβιώνουν, και δημιουργεί ενοχές αν πάρεις τον δρόμο τον λιγότερο περπατημένο.

Σαφώς και το πώς ο καθένας θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις ζωής, τους περιορισμούς και το τι επιλογές θα κάνει, αφορά την ιδιοσυγκρασία του και τα βιώματα του. Για αυτό και τα συναισθήματα του καθενός ποικίλουν, καθώς δεν έχει τόση σημασία τι βιώνουμε, αλλά τι υποκειμενικά πιστεύουμε για το γεγονός και τι δεξιότητες έχουμε να το αντιμετωπίσουμε και ποιο είναι το υποστηρικτικό μας δίκτυο.

Η ουσία είναι, πως όποια και αν είναι η ιστορία του καθενός, οι λόγοι που δεν έχουν σήμερα παιδιά είναι πολλοί και πολύ προσωπικοί. Γι αυτό χρειάζεται λίγος σεβασμός στην αθώα ερώτηση: «Εσείς γιατί δεν κάνατε παιδιά;»

Έρα Μουλάκη 

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Exit mobile version