ladytimes.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική άρση των capital controls

Παρότι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί απαισιόδοξες εκτιμήσεις, για διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών για άλλα 2-3 χρόνια, η εμπιστοσύνη φαίνεται πως επιστρέφει στις ελληνικές τράπεζες καθώς η οικονομία βγαίνει από τις συμπληγάδες των μνημονίων.

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουνίου, τρία χρόνια από σήμερα, ανακοινώθηκε η επιβολή των capital controls με όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ ανά ημέρα, το οποίο σταδιακά «χαλάρωσε» για να φτάσουμε σήμερα στις 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Τελευταίο «εμπόδιο» η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί που η χαλάρωση των περιορισμών «δεν έχει προχωρήσει αρκετά», είναι η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στην τελευταία ανακοίνωση τον Μάιο, αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου από 2.000 ευρώ σε 4.000 ευρώ μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο, με ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ο τρίτος πυλώνας (μεταφορές προς το εξωτερικό) είναι αυτός που θα «χαλαρώσει» τελευταίος, επιβεβαιώνει ο κ. Μητράκος.

Ως προς τους άλλους δύο πυλώνες, η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά «δεν υφίστανται περιορισμοί», τονίζει ο κ. Μητράκος. Ο 1ος πυλώνας περιλαμβάνει διάφορους περιορισμούς όπως το άνοιγμα λογαριασμών και ο 2ος πυλώνας αφορά στο όριο των αναλήψεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανότατα η επόμενη χαλάρωση να προβλέπει και άρση των περιορισμών στις αναλήψεις, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες για την οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται. Αυτό θα συμβεί σε  «πολύ εύλογο χρονικό διάστημα», εκτιμά ο κ. Μητράκος. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ισχύς των κεφαλαιακών ελέγχων λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις ξένες επενδύσεις, ενώ αποτελεί και εμπόδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: insider.gr

Exit mobile version